Bermudy zasáhl hurikán Humberto. Další tři bouře ohrožují jih USA, Karibik a Mexiko

Desítky tisíc lidí jsou na Bermudách bez elektřiny poté, co ostrovy zasáhl hurikán Humberto. Podle dosavadních informací nikdo nezemřel, uvedla agentura AP. Meteorologové mezitím snížili kategorii hurikánu na druhou nejnižší. Tropické bouře ale v širší oblasti ohrožují i další místa, například v americkém státě Texas způsobila bouře Imelda záplavy.

Humberto dorazil na Bermudy jako hurikán třetí kategorie, smršť poničila elektrické vedení. Ve středu večer místního času bylo bez dodávek elektřiny 80 procent hlavního ostrova Velká Bermuda. Jde o víc než osmadvacet tisíc domácností a firem, uvedla místní energetická společnost Belco.

Úřady vyzvaly obyvatele, aby nevyjížděli na silnice a připravili se na případná tornáda. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) varovalo, že vysoké vlny mohou v pobřežních oblastech způsobit záplavy.

Ve čtvrtek meteorologové z NHC uvedli, že Humberto zeslábl a teď ho lze na Saffirově-Simpsonově škále zařadit už do druhé kategorie z pěti. Nyní se pohybuje asi 665 kilometrů severovýchodně od Bermud a doprovází ho vítr o rychlosti 175 kilometrů za hodinu.

Oblast ohrožují další tři bouře

Na jih Spojených států mezitím udeřila tropická bouře Imelda. S vydatným deštěm, který přinesla, se potýkají především v Texasu a Louisianě. V okolí Houstonu museli kvůli záplavám evakuovat nemocnici a uzavřít řadu silnic. Na mezinárodním letišti nejlidnatějšího texaského města zrušili stovky letů.

Nad Atlantským oceánem východně od Malých Antil se zase vytvořil hurikán Jerry, který by měl v následujících dnech zesilovat. Jerry by se měl v pátek přehnat severně od Závětrných ostrovů, v sobotu kolem Portorika a v neděli východně od Baham.

Nedaleko pobřeží státu Colima na jihozápadě Mexika pak na hurikán zesílila tropická bouře Lorena. Rychlost větru, který ji provází, dosahuje až 110 kilometrů za hodinu. V pátek či sobotu by Lorena měla dorazit k jižnímu cípu Kalifornského poloostrova. Zástupcům mexických úřadů dělají starosti přívalové srážky, které mohou spadnout v oblastech na jihu země zasažených dříve suchem.