Útočná síla KLDR roste, varují experti. Rampy armáda maskuje i za nákladní auto na svoz dřeva

Horizont ČT24: KLDR maskuje odpalovací rampy (zdroj: ČT24)

Útočná kapacita i kreativita nevypočitatelného severokorejského režimu stále sílí, varují mezinárodní vyjednavači i experti, kteří sledují obnovené severokorejské raketové testy. Podle odborníků Pchjongjang relativního diplomatického klidu využívá hlavně k tomu, aby zdokonalil systémy, které ohrožují zejména jih Korejského poloostrova, ale také Japonsko. Tedy klíčové spojence USA.

Průzkumy ukazují, že Jihokorejce nejen v Soulu svírají obavy o budoucnost. Jeden z nejvýkonnějších ekonomických agregátů Asie se přehřívá. Podobně jako jeho klima. Strach z recese je v tuhle chvíli větší než strach z nevypočitatelného souseda, severokorejského režimu. Podle expertů na obranu se ale riziko zvyšuje, hlavně s tím, jak totalitní režim zlepšuje své zbrojní systémy.

„Tento obrázek dokazuje, že severokorejské střely jsou mimořádně přesné,“ komentuje fotografie ze severokorejských testů zbrojní expert Choi Kang z Asan Institute Soul, jeden z bývalých šéfů Jihokorejské vládní národní bezpečnostní rady. Balistické systémy vyvíjené v Pchjongjangu analyzuje dlouhodobě.

A podle něj severokorejská armáda využívá i kreativní myšlení. Odpalovací rampu zamaskovali jako nákladní vůz ke svozu dřeva. Jde o jednoduchou, ale podle expertů velmi účinnou kamufláž. A odborníci upozorňují, že Kimův režim podobně vynalézavý přístup razí nejméně od konce roku 2017.

Ve stínu summitů a jednání KLDR dál tiše pracuje na zlepšení své taktické výzbroje. A prakticky bez přestání přichází s novými a novými provokacemi.

Americký penzionovaný generál Vincent Brooks zaznamenal jen v uplynulých měsících už 520 mimořádných událostí, k nimž bezesporu patří i obnovení raketových testů v květnu tohoto roku. „Každý další den nám pomáhá si uvědomit, že se to zdá stále skutečnější. Stále zlepšují schopnosti, což vyžaduje profesionální reakci,“ uvedl.

Zkoušky střel by mohly být interpretovány jako porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN, ale podle prezidenta Trumpa se testy nedostávají do konfliktu s tím, co bylo dohodnuto na americko-korejském summitu v Singapuru. „Nikdy jsme neomezili střely krátkého doletu. Uvidíme, co se stane. Mnoho států tyhle střely testuje,“ řekl americký prezident.

Právě takový arzenál je ale schopen pohodlně zasáhnout Jižní Koreu a nebo Japonsko. „Tyto střely ohrožují dva z našich nejdůležitějších spojenců. Upřímně, severokorejské testování nám pomáhá porozumět tomu, čeho je systém (KLDR) schopný,“ dodal Brooks.

Experti se obávají, že je Pchjongjang hodně blízko k tomu, aby dokázal obejít sofistikovanou obranu Jihu a jeho spojenců.