Vláda se nepodělí s veřejností o plán pro případ tvrdého brexitu. Nechce lidi zneklidnit, píše FT

Britská vláda nebude podle deníku Financial Times publikovat své plány pro případ tvrdého brexitu. Údajně nechce znepokojit veřejnost. Britská média opakovaně přinášejí informace z tajných vládních analýz, které předpovídají pro britskou ekonomiku značné komplikace. Opozice se v tomto týdnu pokusí v dolní sněmovně parlamentu prosadit návrh zákona, který by odchodu Británie z EU bez dohody zabránil.

O stavu příprav bude odpoledne britské poslance informovat Johnsonův de facto náměstek Michael Gove, který má problematiku na starosti. Jeho pondělní porada s kolegy ale podle FT rozhodla o tom, že analýzy nezveřejní, jak se původně plánovalo.

„Ta schůzka nebyla dobrá. Celé to bylo považováno za příliš pesimistické ohledně odchodu bez dohody,“ citoval deník nejmenovaný zdroj obeznámený s průběhem porady.

ŽIVĚ: Britský parlament po letní přestávce jedná o brexitu (v angličtině bez tlumočení) (zdroj: ČT24)

Podle EU jednání uvázla na mrtvém bodě

Johnson trvá na tom, že upřednostňuje brexit na základě podmínek dojednaných s EU. V pondělním projevu v Downing Street dokonce hovořil o pokroku v jednáních. Činitelé v Bruselu ale na toto vyjádření reagovali s údivem, jelikož rozhovory podle nich nijak nepostupují, upozornil deník The Guardian.

Brexit bez dojednaných podmínek nyní EU považuje za nejpravděpodobnější variantu, uvedla bruselská zpravodajka BBC Katya Adlerová. Oficiální vyjednávání se v tuto chvíli ani nekonají, britští představitelé se prý pouze scházejí se svými protějšky z Evropské komise, která vyhodnocuje návrhy Londýna.

Protest stoupenců setrvání v EU před britským parlamentem
Zdroj: AP/ČTK/Matt Dunham

Podle nové zprávy The Daily Telegraph už na přelomu července a srpna britský generální prokurátor Geoffrey Cox varoval premiéra Johnsona, že očekávat od EU splnění požadavku na vyškrtnutí irské pojistky z brexitové dohody je zcela nereálné. Vláda se tehdy rozhodla pro „zdržovací“ strategii, píše list.

Reportáž také s odvoláním na dva „vysoce postavené zdroje“ uvádí, že Johnsonův poradce Dominic Cummings na strategických poradách označil aktuální rozhovory s EU za podvod. Vládním pracovníkům prý začalo být jasné, že žádné „seriózní“ přípravy na uzavření dohody neprobíhají.

Downing Street tvrzení o Cummingsově výroku označila za „kategorickou lež“. Verzi The Daily Telegraph ale podpořily také zdroje reportéra televize Sky News Sama Coatese.

Do debaty se vložil také někdejší poradce expremiérky Theresy Mayové Gavin Barwell, který prý má stejné informace od „vícero vládních zdrojů“. „Jestli to není pravda, pak by měla vláda zveřejnit návrhy na nahrazení (irské) pojistky,“ napsal Barwell na Twitteru.