Německo posílalo problémové děti na rumunský venkov. „Vychovatele“ teď zatkla policie za týrání

Rumunské úřady kvůli podezření z týrání zatkly pět lidí spojených s projektem převýchovy německých problémových dětí a mladistvých na rumunském venkově. Píše o tom agentura AP, podle níž účastníci programu žili v podstatě v otroctví. Kontroverzní projekt, na nějž se již v minulosti objevovaly stížnosti, byl dotován německým státem. Německé úřady nicméně podle agentury AFP tvrdí, že „za posledních 20 letech nikdy o žádných problémech neslyšely“.

Rumunské úřady už dříve tento týden sdělily, že vyšetřují osm osob pro podezření z pašování a týrání německých nezletilých, kteří byli údajně „drženi v otroctví“ v rámci sociálního programu Projekt Maramureš. 

Ten probíhal v zapadlé venkovské oblasti severního Rumunska a byl určen problémovým dětem a mládeži ve věku 12 až 18 let. Program fungoval tak, že mladiství byli svěřováni místním rumunským obyvatelům pro nejrůznější činnosti.

Rumunská policie pro potírání organizovaného zločinu uvedla, že mezi zatčenými je nejméně jeden německý občan. Spolu s dalšími čelí obvinění z vytvoření zločinecké skupiny, pašování nezletilých, únosu a dalších trestných činů.

Podle rumunských médií byl hlavou skupiny 61letý Němec. Německý server Spiegel Online napsal, že projekt měl za cíl s pomocí psychologů napravit sociálně výstřední, z výchovného hlediska nezvladatelné nebo delikventní děti a mládež.

Podle rumunského státního zástupce frekventanti programu nesměli například chodit do školy nebo užívat předepsané léky. Neměli kontakt s okolním světem a stali se obětí „tvrdých a brutálních metod takzvané převýchovy“.

Problémový projekt

Podle rumunského žalobce bylo důvodem k vyšetřování projektu mimo jiné podezření ze zpronevěry dotací. Během domovních prohlídek bylo u jednoho ze zatčených nalezeno téměř 140 tisíc eur (3,6 milionu korun), jejichž původ majitel nebyl schopen vysvětlit.

Úřady nesdělily, kolik dětí a mladistvých týrání postihlo. Na propagačních materiálech o projektu se nicméně uvádí, že program od jeho zahájení absolvovalo 61 osob. V současnosti jich je v Rumunsku dvacet.