Islanďané vzdali hold prvnímu zaniklému ledovci. Ostrov může přijít o všechny, varují vědci

Na západě Islandu odhalili pamětní desku, která připomíná ledovec Okjökull. Ten se v důsledku změn klimatu ztenčil natolik, že v roce 2014 jako první na ostrově zanikl. Islanďané chtěli akcí upozornit na důsledky oteplování planety a vyzvat svět k aktivitě. Podle vědců hrozí, že stejný osud jako Okjökull potká i všechny ostatní ledovce na ostrově.

Odhalení pamětní desky připomínající někdejší ledovec Okjökull se v neděli zúčastnila i islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir, ministr životního prostředí Gudmundur Ingi Gudbrandsson či bývalá irská prezidentka Mary Robinsonová.

„Ok je zprávou pro celý svět, že klimatická krize je tu. Na mnoha místech můžeme dokonce mluvit o stavu nouze. A ten se pouze prohloubí, pokud nepřijmeme nějaká opatření. Je to důležité pro nás všechny na Zemi,“ prohlásil Gudbrandsson.

„Pokud se předpovědi vědců naplní, postupně v následujících desítkách nebo stovkách let přijdeme i o ostatní ledovce. A to by pro naši krajinu, přírodu a ekosystém byla velká ztráta. Přišli bychom i o zdroj energie z ledovcových řek,“ upozornila Jakobsdóttir.

Islanďané proto akci využili i jako výzvu k většímu nasazení v boji se změnami klimatu. Sešli se u městečka Borgarnes, kde je čekal výstup na vrchol sopky Ok, kterou ledovec posledních 700 let pokrýval. „Roztál mnohem rychleji, než jsem čekal. Už z něj skoro nic nezbylo – možná jeden hektar. Když byl největší, měl až 16 čtverečních kilometrů,“ podotkl geolog Oddur Sigurdsson.

Lidé na vrcholu vulkánu zasadili pamětní desku s nápisem, jehož autorem je současný islandský spisovatel Andri Snaer Magnason.

Pamětní deska na místě zaniklého ledovce
Zdroj: ČT24

„Jen vy víte, jestli jsme udělali, co bylo třeba“

Na kovové plaketě si lze přečíst v islandštině a angličtině „Dopis do budoucnosti“, v němž stojí: „Ok je prvním islandským ledovcem, který o status ledovce přišel. Očekává se, že v následujících dvou stech letech stejný osud postihne všechny naše ledovce. Smyslem tohoto památníku je uznat, že víme, co se děje a co je třeba dělat. Jen vy víte, jestli jsme to udělali.“

Namísto podpisu je ve spodní části desky datum a údaj 415 ppm (částic na milion) CO2, který odkazuje na rekordní množství oxidu uhličitého v atmosféře naměřené v květnu letošního roku.

„Je to důležitá symbolická chvíle. Klimatická změna nemá žádný začátek nebo konec a za touhle deskou stojí myšlenka, že je potřeba mít takovéto varovné znamení, abychom si uvědomili, že se dějí historické věci a že bychom je neměli považovat za normální,“ řekl BBC autor nápisu.

Ceremonie se účastnili i studenti. „Jsem smutná a vím, že tento moment bude milníkem pro příští generace. A vím, že má vnoučata se mě jednou zeptají, proč jsem neudělala víc,“ konstatovala studentka a ekologická aktivistka Gunnhildur Hallgrímsdóttirová.