Kyrgyzský exprezident Atambajev je ve vazbě. Byl obviněn z korupce a dalších zločinů

Bývalý kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev skončil ve vyšetřovací vazbě tajné služby a policie ho obvinila z korupce a dalších zločinů. Oznámily to tiskové agentury. Atambajev obvinění odmítá a jeho obhájce je označil za neopodstatněná. Exprezidenta zatkli policisté ve čtvrtek po dvoudenním obléhání jeho sídla.

„Soud v Biškeku, který zasedal v sídle státního výboru národní bezpečnosti, rozhodl uvalit vazbu po dobu vyšetřování, do 26. srpna,“ řekl agentuře Interfax exprezidentův obhájce.

Policie se Atambajeva od středy pokoušela zatknout v jeho rezidenci ve vsi Koj-Taš u Biškeku, kde ho bránila až tisícovka přívrženců. Jeden policista byl zabit a zraněna byla další padesátka lidí, z toho asi polovina policistů. Do akce se jich údajně zapojily dva tisíce. Ve čtvrtek se Atambajev nakonec pořádkovým silám sám vzdal. 

Exprezidentovo zadržení nezmírnilo napětí, které ve středoasijském Kyrgyzstánu od středy trvalo. Ve čtvrtek přerostlo i v násilné protesty v centru hlavního města, kam se i přes policejní kordony podařilo stoupencům bývalé hlavy státu proniknout.

Demonstranti žádali demisi prezidenta Sooronbaje Žeenbekova, který je považován za hlavního Atambajevova politického soka. Policie k rozehnání davu použila gumové projektily, vodní děla a ohlušující granáty. Skoro stovka lidí utrpěla zranění a policie oznámila, že zadržela čtyři desítky demonstrantů.

Atambajev a Žeenbekov bývali spojenci

Dvaašedesátiletý Atambajev stál v čele chudé středoasijské země v letech 2011 až 2017. Obvinění z korupce, z pozemkových podvodů a osvobození člena zločineckého gangu odmítá. Jeho obhájce uvedl, že by exprezidenta měla chránit imunita, o tu ale v červenci přišel.

Atambajev tvrdí, že obvinění je politickým pronásledováním ze strany nynějšího vedení státu v čele s prezidentem Žeenbekovem. Tomu sám pomohl do prezidentského křesla v dobách, kdy ještě býval jeho chráněncem. Později se vztahy mezi oběma politiky prudce zhoršily. Osobní konflikt budí obavy z vážných potíží v postsovětské středoasijské republice, kterou trápí také národnostní napětí, poznamenala agentura AFP.

Biškek hostí setkání premiérů EAHU

Do Biškeku se navzdory současné situaci sjeli premiéři členských zemí Euroasijské hospodářské unie (EAHU), ekonomického společenství spojujícího Rusko s několika postsovětskými státy. Summit, plánovaný dlouho předem, má projednat ekonomickou integraci v euroasijském prostoru.

Kyrgyzstán prošel od rozpadu bývalého Sovětského svazu složitým vývojem, v roce 2005 byl svržen tehdejší prezident Askar Akajev, stejný osud o pět let později potkal exprezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Akajev žije v ruském a Bakijev v běloruském exilu.