Chorvatská policie od srpna zpřísňuje postihy, řidičům hrozí i dva měsíce vězení

Chorvatsko zpřísňuje pokuty za dopravní přestupky. Od srpna v zemi začíná platit novela zákona o bezpečnosti na silnicích. Přísnější sankce zavádí Chorvatsko hlavně pro nejzávažnější prohřešky, kdy hrozí pokuta až 20 tisíc chorvatských kun (v přepočtu zhruba 70 tisíc korun) nebo vězení. Sankce se ale zvyšují i u řady dalších přestupků nebo za opakované porušení pravidel.

Postihy za přestupky Chorvati od srpna zpřísňují kvůli zhoršujícím se statistikám nehod na silnicích. Řidičům nyní hrozí u nejzávažnějších přestupků, že přijdou o auto nebo až dva měsíce pobytu ve vězení. 

Mezi nejtěžší prohřešky se řadí třeba překročení rychlosti o více než 50 kilometrů v hodině, jízda v protisměru, na červenou či odmítnutí podrobení se zkoušce na alkohol a drogy, stejně jako jízda pod vlivem drog či alkoholu nad povolený limit 0,5 promile.

Chorvatští policisté také mezi vážné přestupky řadí jízdu bez řidičského opravnění či v době jeho zabavení. Za tyto prohřešky nově hrozí pokuty 10 až 20 tisíc chorvatských kun (v přepočtu zhruba 35 až 70 tisíc korun) anebo 60 dní odnětí svobody. Stejnému postihu mohou čelit šoféři, kteří by ujeli od nehody, při které byl zraněn nebo usmrcen člověk.

„Chorvatsko má přibližně kolem pěti milionů obyvatel a vloni ho navštívilo 18,5 milionu turistů, v létě je v tomto období víc cizinců na silnicích než domácích motoristů. Pro domácí platí možnost jejich vzdělávání, usměrňování, přesvědčování, pro ty zahraniční asi těžko, proto chorvatská policie vidí cestu ve zpřísňování a vyšších pokutách,“ uvedl mluvčí ÚAMK Igor Sirota s tím, že čeští turisté se řadí co do počtu přestupků v Chorvatsku k průměru. 

Chorvatská policie od srpna zpřísňuje postihy (zdroj: ČT24)

Pokud by se řidič dopustil závažného přestupku už podruhé, riskuje zákaz řízení na nejméně půlrok. Pokud by se však jednalo už o třetí přestupek, může pozbýt řidičáku nejméně na rok.

Nově mohou policisté vozidlo zabavit do vyřízení přestupku v případě, že řidič je právoplatně odsouzený za dva závažné přestupky v období třech let od právoplatnosti tohoto zákona. Dočasné zadržení vozidla může trvat do rozhodnutí soudu, což je podle zákona nejvíc 15 dní.

Řidiče však čeká tvrdší postih i u mírnějších přestupků. Za neuposlechnutí výzvy policisty mohou dostat od srpna pokutu od tří do sedmi tisíc chorvatských kun, riskují i zadržení řidičského průkazu na nejméně půlrok a v případě druhého přestupku na rok.

Stejná výše pokuty hrozí i při nezastavení před přechodem pro chodce nebo pokud řidič překročí povolenou rychlost v obci o 30 až 50 kilometrů v hodině. Tehdy může přijít o řidičský průkaz na tři měsíce, pokud jde o druhý takový prohřešek na půlrok. Pokutu tři až sedm tisíc kun mohou řidiči dostat i při nedání přednosti v jízdě.

Pokuta tisíc chorvatských kun hrozí řidičům za jízdu bez zapnutého bezpečnostního pásu či soustavnou jízdu po dálnici v levém pruhu nebo za telefonování za jízdy.