Čtyřiadvacet doživotí. Turecká justice ztrestala bývalé důstojníky za neúspěšný pokus o puč

Turecký soud ve čtvrtek kvůli nezdařenému pokusu o puč z roku 2016 odsoudil k doživotnímu vězení čtyřiadvacet lidí, převážně bývalých vysokých představitelů armády. V jednom z největších procesů, který turecké soudy v souvislosti s pokusem o převrat vedly, bylo celkem 224 obžalovaných. Jedním z nich byl i duchovní Fethullah Gülen, který žije v americkém exilu a byl souzen v nepřítomnosti.

Soud s více než dvěma stovkami osob začal v Ankaře v květnu 2017. Obžalobu si vyslechli mimo jiné i někdejší prominentní armádní důstojníci, včetně 26 generálů, které turecká justice považuje za hlavní organizátory nezdařeného puče z července 2016.

Na doživotí soud odsoudil mimo jiné bývalého velitele letectva Akina Öztürka nebo bývalého vojenského poradce prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, plukovníka Aliho Yaziciho. Oběma, stejně jako patnácti dalším lidem, soudce udělil za porušení ústavy a použití násilí při pokusu o převrat tresty doživotního vězení s přitěžujícími okolnostmi. To mimo jiné znamená, že odsouzení nemají možnost podmínečného propuštění a tresty si musejí odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Většina obžalovaných – 176 – čekala na rozsudek ve vazbě, pouze pětatřicet lidí propustil soud do vynesení verdiktu na svobodu. Dalších třináct osob, včetně Gülena, úřady zatím nedopadly.

Gülen žije už dvacet let ve Spojených státech

Islámský duchovní Gülen žije od roku 1999 v USA a býval Erdoganovým spojencem. V roce 2014 ale turecká vláda označila Gülenovo hnutí Hizmet (Služba) za teroristickou organizaci a podle tureckého vedení jsou členové tohoto hnutí hlavními organizátory puče. Gülen tato obvinění odmítá.

Podle tureckého ministerstva spravedlnosti v souvislosti s vyšetřováním převratu soudy řešily 290 procesů, v řadě z nich byly desítky obžalovaných. Celkem 261 soudů už dospělo k verdiktu, odsouzeno bylo 3239 lidí.