Němečtí pyrotechnici v Berlíně zneškodnili americkou pumu. Evakuace se dotkla i televizní věže

Pyrotechnici v centru Berlína v noci na sobotu zneškodnili nevybuchlou bombu z druhé světové války, kterou v pátek našli dělníci na staveništi nedaleko Alexandrova náměstí (Alexanderplatz). Kvůli nebezpečí exploze policie evakuovala oblast v okruhu 300 metrů, ve které podle odhadů žije na tři tisíce lidí a kde se také nachází množství obchodů nebo dům s pečovatelskou službou.

Evakuace se kvůli nálezu americké pumy vážící kolem sta kilogramů dotkla i známé televizní věže u Alexandrova náměstí, v jejíž kopuli je mimo jiné restaurace. Věž se sice nacházela mimo uzavřenou oblast, pyrotechnici se ale obávali, že v případě nekontrolované exploze by ji střepiny mohly zasáhnout.

Likvidace bomby si v nočních hodinách vynutila i omezení dopravy. Byl přerušen provoz na čtyřech linkách městské dráhy v centru metropole a omezení se týkala také regionální a dálkové železniční dopravy. Agentura DPA informovala, že riskantní akce se obešla bez zranění či materiálních škod.

I více než sedm dekád po konci druhé světové války Němci nacházejí nevybuchlou munici z té doby. Předloni v září bylo kvůli podobnému nálezu ve Frankfurtu nad Mohanem evakuováno přes 60 tisíc lidí, což byla největší taková akce v poválečných dějinách země.