V centru Berlína našli pumu z druhé světové války. Začala evakuace tisíců lidí

Nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války našli v pátek dělníci na stavbě v centru Berlína. Policejní pyrotechnici bombu hodlají zneškodnit ještě před víkendem, informovala agentura DPA. Kvůli tomu je nezbytné evakuovat nejméně tři tisíce lidí.

Nevybuchlou americkou bombu o hmotnosti sto kilogramů našli dělníci na staveništi nedaleko Alexanderova náměstí, zhruba 500 metrů východně od Červené radnice, kde sídlí vedení německého hlavního města.

Policie zahájila evakuaci budov v okruhu tří set metrů kolem místa nálezu. Podle agentury DPA ale pyrotechnici až po ohledání pumy stanoví, zda nebude nutné rozšířit oblast uzávěry na šest set metrů.

V zóně určené prozatím k evakuaci jsou obytné domy, v nichž žije podle policie zhruba tři tisíce lidí. Kvůli zneškodňování výbušniny bude přerušen provoz na čtyřech linkách městské dráhy.

I více než sedmdesát let po konci druhé světové války jsou podobné evakuace v Německu poměrně běžné. Největší takovou akcí v poválečných dějinách země byla předloni v září evakuace více než 60 tisíc obyvatel ve Frankfurtu nad Mohanem.