Československé vojáky, kteří obléhali Dunkerque, připomíná v Normandii pamětní deska

Události: Českoslovenští vojáci mají v Arromanches pamětní desku (zdroj: ČT24)

Zástupci Plzně a českého velvyslanectví ve Francii odhalili v Arromanches v Normandii pamětní desku Československé samostatné obrněné brigádě. Ta byla během vylodění spojenců před 75 lety součástí britských vojsk a zasloužila se o obléhání města Dunkerque. Deska je umístěna v Muzeu vylodění v Arromanches.

„Odhalení bylo velmi emotivní. Když si představím, kolik zmařených lidských životů stálo opětovné nabytí naší svobody,“ řekla radní Lucie Kantorová (ANO), která byla v Normandii s dalšími dvěma radními.

„Desku město pořídilo z podnětu Tomáše Hájka-Higginse a jeho Kombinovaného oddílu, který spolupracuje na Slavnostech svobody v Plzni a reprezentuje právě samostatnou obrněnou brigádu,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Podle něj tím město vyjadřuje velkou úctu československým vojákům, kteří se dobrovolně zapojili do boje proti nacismu. Naplnili tím odkaz masarykovského Československa a přispěli k ukončení nacistické hrůzovlády nad českými zeměmi, řekl.

Radní desku odhalili s českým velvyslancem Petrem Drulákem, zástupci prefektury Calvados a města Arromanches. Účastnila se také čestná stráž Armády ČR, čestná stráž členů Kombinovaného oddílu v dobových uniformách s knězem Janem Beránkem, zástupci Military Car Clubu z Plzně a Liberation Route Europe, jejímž je Plzeň členem.

Ve čtvrtek se zástupci Plzně účastnili pietního aktu na pláži Utah, která je jedním z pěti míst vylodění spojenců. „Položením květin jsem vyjádřil úctu hrdinům, kteří přes nezměrné riziko přišli osvobodit Evropu. Někteří z nich bohužel v Normandii padli, jiní pak došli až do Plzně,“ připomněl náměstek primátora Michal Vozobule (TOP 09).

  • Nad ránem 6. června 1944 se na plážích v Normandii začali vyloďovat američtí, britští, francouzští i další spojenečtí vojáci – celkem jich první den přistálo přes 150 tisíc. Invaze sice neprobíhala přesně podle plánů, koncem června ale už bylo ve Francii přes milion mužů. Němci kladli tuhý odpor, vzdušná i materiální převaha Spojenců však byla značná.
  • Hlavním bojištěm Dne D bylo pět normandských pláží (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword).
  • Nejtěžší boje se odehrály na Omaze, kde Američané útočili proti nejsilnější německé obraně a kde padlo nebo bylo vážně zraněno 3000 mužů ze 43 tisíc, kteří se zde v Den D vylodili.
  • Během léta spojenečtí vojáci postupovali stále hlouběji do Francie, 25. srpna 1944 byla osvobozena Paříž a čtyři dny poté skončila bitva o Normandii, když ji opustily poslední německé jednotky.