Spojenci mířili z Normandie do Plzně. Cestou zpět jim plzeňský klub vzdává hold

Události: Spojenci mířili z Normandie do Plzně. Cestou zpět jim plzeňský klub vzdává hold (zdroj: ČT24)

Plzeňský Military Car Club se po pěti letech znovu zúčastní oslav k výročí vylodění Spojenců v Normandii. Ve středu vyrazily z Plzně na cestu dlouhou 1200 kilometrů tři kamiony s historickými vozidly. Letos se do akce zapojí rekordních 140 členů klubu, většina jich odjede v pátek. Nedaleko pláže Omaha vybudují i retro kemp americké armády.

Plzeň s Normandií spojuje právě cesta Spojenců při osvobozování Evropy. Začala vyloděním v Normandii 6. června 1944 a pro mnohé skončila o 11 měsíců později – osvobozením Plzně a dosažením demarkační linie.

Plzeňští fanoušci vojenské historie jezdí na oslavy do Normandie každých pět let, letošní pětasedmdesáté výročí je pro ně výjimečné. „Pláž Omaha a to, co se tam stalo, by měl vidět každý. Každý by tam měl být. Chlapi tam pláčou. Je to dojemné,“ popsal své pocity z návštěvy pláže předseda Military Car Clubu Rudolf Bayer.

Tři kamiony dopraví na pláže v Normandii 37 kusů vojenské techniky z druhé světové války. Kamiony urazí víc než tisícikilometrovou cestu zhruba za tři dny, technika by na místě měla být během soboty.

„Ať nikdy nemusíš do války.“

Cestu s plzeňským klubem už podruhé absolvuje taky sedmasedmdesátiletý Jaroslav Štěpán z Krkonoš. Veze s sebou motocykl Harley Davidson. „Přiměla mě k tomu vzpomínka na otce, který mi řekl: Musíš se tam jet podívat. Vzdát hold těm klukům, kteří tam padli,“ říká Štěpán.

Jedním z členů klubu je také režisér Václav Marhoul. „Většinou tam cítím pokoru, abych byl upřímný. Padly tam tisíce a tisíce lidí,“ vysvětlil.

Členové klubu s sebou na oslavy berou taky děti. Vojtěch Kašák jel minule se svým pětiletým synem. „Nejsilnější zážitek, který máme, je ten, že mu veterán z druhé světové války potřásl rukou a říkal mu anglicky: Chlapče, přeju ti, abys nikdy nemusel jít do války,“ dodal Kašák.