Jídlo mizí neznámo kam a miliony Jemenců hladoví. OSN omezila pomoc v povstaleckých oblastech

Světový program pro výživu (WFP) pohrozil, že přestane posílat potravinovou pomoc do částí Jemenu, které ovládají šíitští povstalci. Organizace OSN už distribuci v některých regionech omezila. Místo k nejchudším obyvatelům míří jídlo často k rebelům a osobám, které se povstalci snaží naklonit na svou stranu. Zástupci Hútíů obvinění odmítají. Ukončení distribuce by mohlo mít pro Jemence těžké následky. V zemi trpí hlady asi 14 milionů lidí.

OSN dodávky v některých povstalci ovládaných oblastech přerušila, protože neměla pod kontrolou, kde skončí. „Byli jsme přinuceni ke krokům, kdy jsme řekli: Pokud nás sem nepustíte, pokud nás nenecháte dělat naši práci, pak nemůžeme pokračovat,“ zdůraznila koordinátorka OSN pro pomoc v Jemenu Lise Grande.

Místní přitom na mezinárodní pomoc spoléhají. Jídlo nedostali už týdny, někteří i dva měsíce. „Dostávali jsme zrní a mouku, ale pak odmítli dávat komukoliv cokoliv. Už nám nedávají nic,“ konstatovala Hádža Ibrahímová z osady Bani Quai.

Na území, kde vládnou povstalci, žije 70 procent obyvatel. Díky dohodám šla dosud pomoc OSN přes tamní úřady, zpráv o podvodech a korupci ale přibývá. Na desítky míst podle všeho dorazila pomoc jen na papíře.

Kam zásoby ve skutečnosti dorazily, nelze zjistit. „Ze Světového potravinového programu jsme dva měsíce neviděli nic. Už nic nemáme,“ uvedl obyvatel vesnice Aslam Munir Ibrahím.

Jen loni se podle OSN zneužilo na 1200 tun potravin. Zřejmě skončily u povstaleckých vojsk nebo na trzích ve městech, kde Hútíové usilují o největší podporu.

Jejich vláda přitom podvody vylučuje. „K chybám může dojít, to ale neznamená… nebo to nepředstavuje naši politiku. Jsme šťastni za jakoukoliv pomoc občanům, protože oni jsou naší silou a oporou,“ prohlásil náměstek ministra zahraničí hútijské vlády Husajn Al-Ezzi.

Konflikt má pravděpodobně na svědomí desítky tisíc lidských životů

V jemenské občanské válce proti sobě bojují šíitští Hútíové podporovaní Íránem a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty.

Konflikt si už vyžádal tisíce lidských životů. Poslední, asi dva roky staré údaje OSN hovoří o 10 tisících obětí. Některé zdroje ale odhadují, že v konfliktu přišlo o život na 50 tisíc Jemenců. Dalších asi 14 milionů lidí v zemi podle OSN trpí hlady.