Střelba mezi Gazou a Izraelem sílí. Umírají další lidé

Události: Násilnosti v Gaze (zdroj: ČT24)

Rakety vypálené z palestinské Gazy zabily už tři izraelské civilisty, píše web deníku Haaretz. Při izraelském protiútoku zemřeli dva palestinští ozbrojenci, informovala agentura Reuters s odvoláním na palestinskou organizaci Islámský džihád. Od pátku přišlo podle palestinských médií při konfliktu celkem o život jedenáct Palestinců, z nichž šest byli členové organizací Hamas a Islámský džihád. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nařídil armádě pokračovat v útocích.

Izraelská média uvedla, že z Gazy bylo od soboty na Izrael vypáleno na šest set raket. Mnohé zneškodnila protivzdušná obrana. Jedna však v noci na neděli zasáhla obytný dům v Aškelonu a střepina zabila osmapadesátiletého Izraelce.

Další dva Izraelci zemřeli při raketovém útoku, při němž byla rovněž v Aškelonu zasažena továrna a obětem se nepodařilo dostat se včas do krytu. Třetí člověk byl při tomto útoku těžce zraněn. 

Hamas, který v pásmu vládne, oznámil, že se rozhodl vystupňovat útoky kvůli tomu, že izraelská vláda otálí s plněním dohod uzavřených mezi oběma stranami.

Izraelec v domě zasaženém raketou
Zdroj: Reuters/Amir Cohen

Při protiútocích po raketové palbě se izraelská armáda zaměřila na cíle spojené s palestinskými radikály. Zasaženy byly rampy k odpalování raket, výrobny střel a jeden tunel pod hranicí. Podle listu Haaretz izraelští vojáci v Pásmu Gazy identifikovali 430 míst, odkud Palestinci rakety odpalují.

Mezi mrtvými na palestinské straně je žena a její čtrnáctiměsíční dcera. Izrael ráno uvedl, že civilistku a její dítě nezabily izraelské zbraně, nýbrž palestinská raketa, která spadla předčasně ještě na území pásma.

Palestinské úřady informovaly také o desítkích raněných Palestinců. Útoky z Gazy od soboty zranily podle zdrojů univerzitní nemocnice v Aškelonu 112 Izraelců.

Palestinec u rozbombardovaného domu
Zdroj: Suhaib Salem/Reuters

Příprava na delší boje

Premiér Netanjahu nařídil armádě pokračovat v útocích na cíle v Gaze. Izraelská armáda poslala na hranici Pásma Gazy další brigádu a podle svého mluvčího se připravuje na několikadenní boj.

„Dnes (v neděli) ráno jsem nařídil armádě pokračovat v masivních útocích na teroristy v Pásmu Gazy. Přikázal jsem také posílit jednotky v blízkosti Pásma Gazy tanky a oddíly dělostřelectva a pěchoty,“ oznámil Netanjahu.

Násilí vypuklo v pátek

Města a vesnice na jihu Izraele včetně Rišon Lecionu, který leží zhruba osm kilometrů od Tel Avivu, otevřela pro civilisty kryty.

V sobotu bylo z Gazy na Izrael vypáleno na dvě stě raket, na což izraelská armáda reagovala střelbou z letadel a tanků na pozice organizací Hamas a Islámský džihád. Po zhruba tříhodinové noční přestávce následovala v neděli další palba více než dvou set nových raket.

Evropská unie v sobotu vyzvala k okamžitému zastavení ostřelování Izraele. Spojené státy raketové útoky odsoudily a podpořily právo židovského státu na sebeobranu. Írán odsoudil „brutální“ útok Izraele na Pásmo Gazy a obvinil Spojené státy z bezmezné podpory židovského státu.

Násilnosti začaly v pátek při pravidelných protiizraelských protestech u hranice. Při nich byli zraněni dva izraelští vojáci a o život přišli čtyři Palestinci.

V Gaze žijí asi dva miliony Palestinců. Hospodářství pásma trpí letitou blokádou ze strany Izraele a Egypta a nedávnými omezeními dodávek zahraniční pomoci. Nezaměstnanost podle Světové banky dosahuje 52 procent a většinu obyvatel sužuje chudoba.

Izrael odůvodňuje blokádu nutností zamezit dodávkám zbraní pro Hamas. Z Gazy totiž často vylétávají rakety na židovský stát.