Volební účast ve Španělsku trhá rekordy. Nejaktivnější jsou Katalánci na venkově

Zprávy: Volby ve Španělsku (zdroj: ČT24)

Již potřetí za necelé čtyři roky dnes vyrazili španělští voliči vybírat nové poslance. Zájem je podle údajů volební komise větší než v roce 2016 a výrazně vzrostl zejména v Katalánsku, jehož snaha o nezávislost je jedním z hlavních témat předčasných voleb.

Favoritem hlasování, které má vyřešit patovou situaci v parlamentu, jsou vládnoucí socialisté, většinu hlasů ale patrně nezískají. Klíčovým faktorem pro očekávaná složitá povolební vyjednávání bude, ke komu se přikloní do poslední chvíle nerozhodnutí voliči, jichž je podle odhadů téměř třetina.

Politolog Karel Kouba z Univerzity Hradec Králové v ČT upozornil, že stranický systém je velmi roztříštěný zejména v důsledku dvou paralelních krizí. Jednak hospodářské, díky níž vznikla levicově populistická strana Podemos (Můžeme), a jednak ústavní krize související s katalánským separatismem, která dala vzniknout pravicově populistické straně Vox.

Vysoká účast

Do výsledků promluví rovněž volební účast, která je zatím podle médií nebývale vysoká. Hlasovací místnosti se otevřely v 9:00 a po pěti hodinách přišlo k urnám v celé zemi 41,5 procenta voličů, což je o téměř pět procentních bodů více než při předčasných volbách před třemi lety.

Ještě výraznější nárůst zájmu o volby zaznamenali v Katalánsku, kde za pět hodin přišlo 43,5 procenta lidí, tedy o 11 procentních bodů více než minule. Podle listu El País výrazněji než v Barceloně či dalších velkých městech roste účast ve venkovských oblastech a místech, kde mají katalánští separatisté větší podporu.

K účasti ve volbách vyzval hned ráno Španěly socialistický premiér Pedro Sánchez, který přišel v Madridu volit mezi prvními. „Po letech nestability a nejistoty je velmi důležité, aby voliči vyslali jasný vzkaz, jaké Španělsko chtějí,“ řekl Sánchez novinářům. Průzkumy mu dávaly šanci na sestavení dvou možných koalic: buď s liberální stranou Ciudadanos (Občané), nebo s protestní formací levicových stran Unidos Podemos a malými regionálními stranami.

Stejně jako Sánchez volali po vysoké volební účasti i lídr Ciudadanos Albert Rivera a šéf Unidos Podemos Pablo Iglesias. Média se však neshodují, které straně vysoká účast pomůže nejvíce.

Předseda lidovců Pablo Casado prohlásil, že si země zaslouží stabilní vládu. Jeho strana, která vyhrála minulé volby, by však podle průzkumů měla přijít až o polovinu křesel a skončit s odstupem druhá.

Poprvé od pádu diktatury v roce 1975 se dnes do parlamentu podle průzkumů dostanou i zástupci krajní pravice ze strany Vox. Ta používá protiimigrační rétoriku a vystupuje s programem centralizace a omezení regionální autonomie.