„Na katedrálu se peníze našly, na nás ne.“ Žluté vesty se nevzdávají a tlačí na vládu

Události: Žluté vesty potřiadvacáté znovu v ulicích (zdroj: ČT24)

S další sobotou do ulic Paříže, ale i jiných francouzských měst, znovu vyšly žluté vesty. Tentokrát kromě nespokojenosti se sociální politikou prezidenta Emmanuela Macrona vyjadřují taky nelibost nad tím, kolik peněz se během pár dní vybralo na opravu katedrály Notre-Dame. V ulicích znovu hořelo a byl cítit slzný plyn. Policisté zadrželi přes 200 lidí. Jak uvedlo ministerstvo vnitra, po celé zemi vyšlo do ulic skoro 28 tisíc demonstrantů, z toho na 9 tisíc ve francouzské metropoli.

Zástupci žlutých vest vyjádřili lítost nad osudem Notre-Dame, zároveň jim ale vadí, že se našli dárci miliardy eur na její obnovu, zatímco sociální požadavky hnutí zůstávají nevyslyšeny.

„Zajímalo by mě, co říkají zaměstnanci velkých společností a donátorů, kterým zaměstnavatelé tvrdí, že nemají peníze, aby jim zvýšili platy,“ uvedl generální sekretář odborové ústředny CGT Philippe Martinez. 

Hnutí vadí i to, že prezident Macron kvůli požáru odložil plánované vystoupení, v němž měl v pondělí ohlásit nová sociální opatření. Odložil to na příští čtvrtek. Podle žlutých vest prezident zneužil požáru k politickému účelu.

Jedna ze skupin, které v sobotu vyšly do ulic, dokonce prezidenta obvinila, že „Notre-Dame nechal spálit“. Návrat k protestům ohlásily i některé známé tváře hnutí, které se už na minulých akcích neobjevovaly.

Oheň i slzný plyn

V metropoli byly povoleny jenom dvě akce. Někteří z demonstrantů u náměstí Republiky zapálili vozidla a házeli kameny na policisty, ti proti nim zakročili slzným plynem. Plameny zasáhly i některé z protestujících, ošetřit je proto museli i záchranáři. Mezi zraněnými byli i novináři.

Pokusy zahájit demonstrace jinde v Paříži policie rychle zmařila. Část pařížského metra zůstala uzavřená, platil zákaz pochodovat v okolí prezidentského paláce, po třídě Champs-Elysées i v blízkosti katedrály Notre-Dame.

Protesty se konaly i v dalších francouzských městech, v celé zemi bylo připraveno zasáhnout 60 tisíc policistů. Úřady se obávaly, že se demonstrace zvrhnou v násilí.

Ministr vnitra Christophe Castaner v pátek prohlásil, že „si vandalové dávají znovu schůzku ve francouzských městech, v Toulouse, Montpellier, Bordeaux a zejména v Paříži“. Stejně jako určité oblasti hlavního města se demonstrantům uzavřela také centra Lyonu a Toulouse.

Obliba Macrona je na minimu

S politikou francouzského prezidenta je podle průzkumu společnosti Opinionway, který byl v sobotu zveřejněn, spokojeno pouze 27 procent Francouzů. Podle deníku Le Parisien je to nejméně od nástupu Macrona do Elysejského paláce v roce 2017.

Pět procent respondentů uvedlo, že je s postupem nynějšího prezidenta velmi spokojeno a 22 procent je spíše spokojeno. Za nespokojené se oproti tomu označilo 30 procent dotazovaných, a 40 procent dokonce za velmi nespokojené.

Popularita klesla celé francouzské vládě – činnost většiny jejích ministrů hodnotí Francouzi čím dál hůře, napsal Le Parisien. Rekordně se také snížila popularita premiéra Édouarda Philippa, a to na 29 procent. Nejhůře z kabinetu dopadl ministr vnitra Christophe Castaner, jehož práci oceňuje jen 27 procent respondentů.

Společnost Opinionway průzkum uskutečnila ve středu a čtvrtek na reprezentativním vzorku 1057 Francouzů starších 18 let.