Libye vydala zatykač na maršála Haftara. Boje o Tripolis si již vyžádaly přes dvě stě obětí

Mezinárodně uznávaná libyjská vláda ve čtvrtek vypověděla bezpečnostní dohody s Francií. Libyjské ministerstvo vnitra Francii obvinilo z podpory polního maršála Chalífy Haftara, který se svou armádou bojuje od začátku dubna o Tripolis. Vojenský generální prokurátor na něj ve čtvrtek vydal zatykač. Kromě Haftara se zatykač týká ještě dalších šesti důstojníků z Haftarových jednotek. Jsou viněni z náletů na civilní objekty.

Haftarova Libyjská národní armáda (LNA) dosud působila na východě a jihu Libye. Haftar podporoval odpadlický parlament a vládu sídlící v Benghází. Čtvrtého dubna dal ale LNA příkaz k postupu na Tripolis. Boje si od té doby vyžádaly životy více než dvou set lidí, mezi nimiž bylo osmnáct civilistů. Zraněno bylo téměř tisíc lidí a z domovů odešlo 25 tisíc Libyjců.

Ministerstvo vnitra v Tripolisu ve čtvrtek oznámilo, že vláda zastavuje bilaterální bezpečnostní dohody s Francií, protože podle Tripolisu Paříž Haftara podporuje. Elysejský palác na to ale okamžitě reagoval oznámením, že Francie stojí za mezinárodně uznávanou vládou v Tripolisu.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Ghassan Salamé v rozhovoru s agenturou AFP řekl, že boje o Tripolis se dostaly do mrtvého bodu. LNA sice ohlašuje postup, avšak bojová linie se zastavila několik kilometrů jižně od města.

„Po prvních Haftarových úspěších jsme svědky vojenské stagnace. Po dva týdny se nic mimořádného nestalo, fronta se moc nepohnula,“ řekl Salamé. Podle něj stagnuje stejně jako situace na bojišti i mezinárodní diplomacie v Radě bezpečnosti OSN. Salamé řekl, že stále usiluje o názorové sjednocení na půdě OSN a prosazuje zorganizování parlamentních voleb v Libyi.