Parlament na Novém Zélandu zakázal útočné a poloautomatické pušky

Novozélandští poslanci odsouhlasili zpřísnění zákonů o držení zbraní, které nově zavádějí zákaz útočných pušek a poloautomatických střelných zbraní. Země tak reaguje na březnový teroristický útok ve městě Christchurch, kdy extremista zabil v mešitách padesát lidí.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová hned po útoku oznámila, že se zasadí o zpřísnění zákona o držení zbraní. Strana Ardernové má v parlamentu většinu, takže se schválení legislativy očekávalo. Pro změnu zákona se nakonec vyslovilo 119 poslanců, jeden byl proti, informovala agentura Reuters. Novelu musí ještě schválit novozélandská generální guvernérka.

Premiérka v parlamentu zdůraznila, že poslanci se zde sešli „ve jménu obětí a jejich rodin“. Ardernová navštívila zraněné v nemocnici – nikdo z nich neměl jen jednu ránu. „S následky se budou potýkat do konce života a ještě je tu psychický aspekt. Tyto zbraně vznikly za účelem zabíjet a zmrzačit, a to je také to, co se 15. března stalo,“ varovala premiérka.

Zákaz se týká poloautomatických střelných zbraní nebo brokovnic, které se dají používat s oddělitelným zásobníkem s kapacitou více než pět střel. Vztahuje se také na doplňky používané k přeměně střelných zbraní na to, co vláda označila jako „zbraně vojenského stylu“.

Obyvatelé Nového Zélandu jsou lovci

Nový Zéland se v minulosti snažil zákony o střelných zbraních zpřísnit, vždy tomu však zabránila silná zbraňová lobby a skutečnost, že v zemi má silnou tradici lov. Podle odhadů je na ostrovech s pěti miliony obyvatel zhruba 1,5 milionu střelných zbraní. Nový zákaz by se podle Reuters měl vztahovat asi na 13 500 z nich.

Osmadvacetiletý bělošský extremista Brenton Tarrant, který 15. března svůj útok ve městě Christchurch nahrával a přenášel v přímém přenosu na internetu, se bude zodpovídat z padesáti vražd a devětatřiceti pokusů o vraždu.

Další soudní jednání s Tarrantem je plánováno na červen. Australan měl zbrojní průkaz a legálně vlastnil hned několik zbraní. K útoku použil poloautomatické pušky včetně AR-15, k dispozici měl podle dostupných informací velkokapacitní zásobníky.