Francie pohrozila, že zamítne odklad brexitu. Chce od Mayové záruky

Události: Mayová chce odklad brexitu, Unie záruky (zdroj: ČT24)

Předseda Evropské rady Donald Tusk prohlásil, že krátké odložení brexitu je možné, pokud britský parlament schválí dohodu o odchodu. Reagoval tak na oficiální britskou žádost k ostatním členským zemím Evropské unie o prodloužení lhůty do konce června. Francie již pohrozila vetem, pokud britská premiérka Theresa Mayová neposkytne záruky věrohodnosti pro svůj plán. Podle dosavadního scénáře by mělo Spojené království Unii opustit 29. března.

Tusk ve svém krátkém projevu upozornil, že nový brexitový termín 30. června, o který Mayová požádala, vytváří sérii otázek právní a politické povahy. O věci podle něj budou ve čtvrtek jednat na summitu šéfové států a vlád ostatních 27 zemí Unie. Z Tuskových slov před novináři bylo zřejmé, že šéf vrcholných unijních schůzek nepočítá s přímým potvrzením žádosti britské premiérky už ve čtvrtek.

„I když se zdá naděje na konečný úspěch křehká, dokonce iluzorní, a i když je únava z brexitu stále viditelnější a oprávněnější, nemůžeme do poslední možné chvíle přestat hledat pozitivní řešení,“ poznamenal Tusk v krátkém vystoupení, po němž nepřipustil novinářské otázky. Zopakoval také, že není možné znovu otevírat text předjednané dohody o brexitu.

Pokud to pomůže schválení dohody o vystoupení v britské sněmovně, nemělo by podle něj pro 27 zemí EU být naopak problémem vyhovět další žádosti, kterou Mayová ve svém dopisu zmínila. Tou je formální potvrzení dohody mezi ní a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem ze Štrasburku ohledně dočasného charakteru takzvané irské pojistky.

Tusk zatím neplánuje mimořádný summit

Tusk uvedl, že pokud bude už dvakrát odmítnutá dohoda v příštích dnech v britském parlamentu nakonec potvrzena, nepředpokládá svolání mimořádného summitu. Potřebné právní kroky ke krátkému odkladu brexitu bude totiž podle něj možné udělat písemnou procedurou.

Předseda vrcholných schůzek EU ale také doplnil, že pokud to bude potřeba, nebude váhat a premiéry a prezidenty společenství do Bruselu pozve na zvláštní jednání ještě v příštím týdnu. „V této chvíli mimořádnou Evropskou radu nepředpokládám,“ poznamenal.

Tusk krátce před svým vystoupením pro tisk hovořil s Mayovou telefonicky. Jeho pohled je také důsledkem konzultací s šéfy států a vlád zemí EU, které vedl v minulých dnech.

Tusk: Odklad brexitu je možný, schválí-li Britové dohodu (zdroj: ČT24)

Francie: Nebudou-li záruky, raději tvrdý brexit

S posunutím termínu by musely souhlasit všechny členské země. Francie se již nechala slyšet, že pokud britská premiérka Theresa Mayová neposkytne „dostatečné záruky“ věrohodnosti svého plánu, hodlá odložení brexitu vetovat.

„Situace, ve které by paní Mayová nebyla schopna představit Evropské radě dostatečné záruky o věrohodnosti své strategie, by vedla k odmítnutí žádosti o prodloužení a k tomu, že bychom dali přednost odchodu Británie z EU bez dohody,“ řekl francouzským poslancům ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian.

Také německý ministr zahraničí Heiko Maas zdůraznil, že Německo bude chtít před rozhodnutím o případném odkladu termínu brexitu vědět, kam by měl odklad vést. „Vždy jsme říkali, že má-li Evropská rada rozhodnout o prodloužení lhůty pro Británii, rádi bychom věděli proč,“ zdůraznil Maas.

Španělský ministr zahraničí Josep Borrell naopak uvedl, že jeho země je připravena s prodloužením lhůty na vyjednávání podmínek brexitu souhlasit. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že česká strana žádost důkladně zváží, nicméně že je tříměsíční odklad brexitu v českém zájmu, neboť vytvoří prostor pro schválení brexitové smlouvy.

Náměstek polského ministra zahraničí Konrad Szymański v rozhovoru poskytnutém agentuře PAP uvedl, že odklad brexitu na 30. června nepředstavuje pro EU žádné institucionální problémy, kterých se obává Evropská komise. Její předseda Jean-Claude Juncker se podle mluvčího domnívá, že odkladem na 30. červen bude EU „čelit institucionálním komplikacím a právní nejistotě s ohledem na evropské volby“.

Británie oficiálně požádala ostatní členské země EU o prodloužení lhůty na jednání o podmínkách brexitu do konce června. Podle dosavadního plánu by mělo Spojené království Unii opustit 29. března. Mluvčí Evropské komise nicméně řekl, že předseda Juncker v nedávném telefonátu Mayovou jednoznačně varoval, aby nežádala o odklad brexitu za termín konání letošních voleb do Evropského parlamentu, tedy po 23. květnu.