Srbský prezident připustil uznání Kosova. Chce však něco na oplátku

Srbský prezident Aleksandar Vučič nevylučuje možnost uznání nezávislosti Kosova, pokud by za to jeho země získala něco na oplátku. Řekl to v pondělí večer v rozhovoru s italskou agenturou ANSA. V případě, že Srbsko s Kosovem nedospějí ke kompromisní dohodě, bude to podle Vučiče katastrofa.

„Především musíme dosáhnout kompromisu. Nemůžeme uznat Kosovo a od druhé strany nedostat nic,“ řekl Vučič. „Je mou povinností vysvětlit Srbům význam kompromisu (s Kosovem), který nepředstavuje porážku, nýbrž vítězství. Vítězství pro budoucnost Srbska.“ Svůj postoj dal do kontrastu s přístupem Kosova, které svými údajně „maximalistickými“ a „provokativními“ požadavky ohrožuje mír v regionu.

Srbové a Albánci jsou podle Vučiče největšími národy na Balkáně a je proto nanejvýš důležité, aby se domluvily a zajistily regionální stabilitu.

„Jestliže nebude dosaženo kompromisní dohody o Kosovu, bude to katastrofa. Ačkoli všechno vypadá složitě a někdy nemožně, jsme rozhodnuti kompromisu dosáhnout. Jsem si jist, že můžeme dojít k řešení za pomoci našich evropských přátel a s podporou Ruska, Ameriky, Číny a dalších zemí,“ řekl prezident.

Vučič zároveň zopakoval, že jeho vláda nebude pokračovat v rozhovorech s kosovskými partnery o normalizaci vztahů, dokud kabinet v Prištině nezruší stoprocentní celní přirážku na dovoz srbského zboží. To ale v pondělí znovu odmítl kosovský premiér Ramush Haradinaj, který se vyslovil pro pokračování dialogu bez jakýchkoliv podmínek.

Kosovo zavedlo stoprocentní clo na zboží dovážené ze Srbska a z Bosny a Hercegoviny loni v listopadu, protože tyto země hlasovaly proti přijetí země do mezinárodní policejní organizace Interpol. Byla to také odveta za poměrně úspěšné úsilí srbské zahraniční politiky přesvědčit některé země, aby ustoupily od dřívějšího uznání nezávislosti Kosova. To se diplomatům podařilo v případě deseti zemí, naposledy Madagaskaru a Palau.

Výměna území

Část politiků v Srbsku i Kosovu v posledních měsících hovoří o výměně území mezi oběma státy, která by mohla být součástí kompromisního východiska ze slepé uličky, v níž uvázl dialog o normalizaci vztahů zprostředkovaný Evropskou unií.

Kosovo vyhlásilo jednostranně nezávislost na Srbsku v roce 2008. Bělehrad tento krok neuznává a bojuje proti němu diplomatickou cestou.

Většina států EU včetně Česka nezávislost Kosova uznává. Výjimku tvoří Rumunsko, Řecko, Slovensko a Španělsko.