Žluté vesty verbálně zaútočily na filozofa židovského původu. Antisemitismus nepřipustíme, reagují politici

Francouzský konzervativní filozof Alain Finkielkraut se stal terčem antisemitských urážek na okraj sobotní demonstrace hnutí žlutých vest v centru Paříže. Záběry z incidentu, šířící se na sociálních sítích, vyvolaly podle agentury AFP vlnu rozhořčení sahající až k vedení státu.

Alain Finkielkraut
Zdroj: BENOIT TESSIER/Reuters

„Antisemitské urážky jsou naprostým popřením toho, čím jsme a co z nás dělá veliký národ. Nebudeme to tolerovat,“ napsal prezident Emmanuel Macron na Twitteru.

„Syn polských přistěhovalců Alain Finkielkraut, který se stal francouzským akademikem, je nejen významný spisovatel, ale i symbol toho, co republika umožňuje každému,“ dodal v jiném tweetu.

Několik demonstrantů pochodujících po jedné z pařížských tříd rozpoznalo intelektuála a podle zmíněných záběrů na něj křičeli, že je „špinavé sionistické hovno“ a „velké sionistické hovno“. Volali také „my jsme lid“ a „Francie je pro nás“. Devětašedesátiletého filozofa pak vzala pod ochranu policie.

Francie řeší antisemitské výpady žlutých vest (zdroj: ČT24)

Finkielkraut cítil absolutní nenávist

„Cítil jsem absolutní nenávist. Bohužel, není to poprvé,“ řekl Finkielkraut listu Journal du dimanche. „Měl bych strach, kdyby tam nebyly pořádkové síly, ale naštěstí tam byly,“ dodal. Zdůraznil, že agresivně si proti němu nepočínaly všechny žluté vesty, jeden z demonstrantů mu nabídl, aby si oblékl vestu a přidal se k průvodu, zatímco další si pochvaloval jeho dílo.

Na začátku protestů v polovině listopadu vyjádřil Finkielkraut hnutí solidaritu a sympatie. Ale v rozhovoru zveřejněném v sobotním vydání Le Figaro kritizoval vůdce hnutí, podle něj „arogance změnila své sídlo“.

Sobotní incident vyvolal vlnu rozhořčení, odsuzování antisemitské povahy urážek i vyjádření podpory pro intelektuála. Ministr vnitra Christophe Castaner označil scénu za prostě netolerovatelnou, zatímco vůdce opozičních republikánů Laurent Wauquiez odsoudil „podlé blbce“.

„Napadení Alaina Finkielkrauta je nenávistný a šokující čin, který ukazuje snahu antisemitské krajní levice infiltrovat hnutí žlutých vest,“ usoudila Marine Le Penová, která vede francouzskou krajní pravici.

Hnutí žlutých vest
Zdroj: ČT24

Lídr kandidátky francouzských komunistů do Evropského parlamentu Ian Brossat prohlásil, že „lze pohrdat Finkielkrautovými idejemi“, ale „nic nemůže ospravedlnit útoky na něj jako na Žida“.

Alain Finkielkraut, představující se jako „vypjatý zastánce národní identity“, patří k nejvýznamnějším strůjcům mediálních polemik ve Francii. Vzešel z levice, ale kritici jej považují za „neoreakcionáře“. Od ledna 2016 je členem prestižní Francouzské akademie. 

Na různých místech francouzské metropole se v posledních dnech objevily svastiky.
Jan Šmíd
zpravodaj ČT

Čtrnáct politických stran ve čtvrtek vydalo provolání proti antisemitismu ve Francii poté, co ministerstvo vnitra zveřejnilo údaje o růstu antisemitských útoků v loňském roce o 74 procent. Na úterý jsou svolány demonstrace po celé zemi na protest vůči množícím se protižidovským projevům.

Naposledy se objevil hákový kříž na podobizně Simone Veilové, význačné francouzské a evropské političky, která byla ve věku 15 let deportována do koncentračního tábora v Osvětimi, a na výkladu jedné pařížské restaurace se objevil nápis „Juden“, kterým nacisté označovali židovské podniky.

Vydáno pod