Rozpočet USA možná znovu narazí do Trumpovy zdi, prezident dohodě nevěří

Události ČT: Rozpočet USA možná znovu narazí do Trumpovy zdi (zdroj: ČT24)

Patová situace kolem požadavku amerického prezidenta Donalda Trumpa na výstavbu zdi na hranici s Mexikem, na kterou chce od Kongresu skoro šest miliard dolarů, hrozí vyústit v další shutdown. Americký rozpočet by se tak opět mohl ocitnout v provizoriu, kdy by vládní úřady neměly z čeho financovat běžný provoz. V pondělí o situaci znovu jednají demokraté a republikáni u jednoho stolu. Prezident Trump se jednání neúčastní, protože v dohodu již nevěří.

Pětatřicetidenní rozpočtová krize v USA, kterou začátkem letošního roku vyvolal spor o zeď na hranici s Mexikem, možná bude mít pokračování.

„Demokrati a republikáni sice čtrnáct dní opakovali, že nedopustí opakování shutdownu, nedokázali se ale dohodnout na společném návrhu, a proto je opakování shutdownu opět na stole,“ uvedl v pondělí po sedmé hodině večer středoevropského času zpravodaj ČT v USA David Miřejovský s tím, že aktuálně vyjednávají zástupci obou dvou stran v Kongresu.

„Někteří z nich tvrdí, že šance je přibližně padesát na padesát, nicméně k dohodě by museli dospět v průběhu dnešního dne (pondělí – pozn. red.), tak aby obě dvě komory Kongresu stihly do pátku společnou dohodu odsouhlasit,“ dodal zpravodaj ČT.

Dohodu by nakonec ještě musel podepsat prezident Trump, který ale už dal najevo, že v ni nevěří. „Dnes už se ani vyjednávání neúčastní a míří do Texasu, konkrétně do hraničního města El Paso na setkání se svými příznivci,“ dodal Miřejovský.

Problémem, kvůli kterému se vede spor, navíc není už jen samotné financování hraniční bariéry, ale také například počet lůžek v detenčních zařízeních, kam jsou umisťování ilegální imigranti.

Lůžek je přibližně 40 tisíc, už teď ale nestačí a Demokratická strana navíc žádá, aby jejich počet klesl zhruba o pět tisíc. Prezident Trump naopak chce, aby jejich počet byl navýšen na více než 52 tisíc.

„Pokud se dnes politici nedohodnou, ten, kdo může zastavit opakování shutdownu, je jen prezident Donald Trump tím, že obejde Kongres, vydá prezidentský dekret a vyhlásí například na hranicích výjimečný stav a nechá bariéru postavit armádou,“ popsal v pondělí možný scénář dalšího vývoje zpravodaj České televize.

Události: Trump dočasně obnovil financování federálních úřadů (zdroj: ČT24)

Už před měsícem Donald Trump řekl, že pokud se s demokraty nedohodne na financování plotu, na jehož stavbu žádá v přepočtu téměř 130 miliard korun, nebude váhat s vyhlášením stavu nouze. Takový krok by podle některých expertů byl právně sporný a vedl by k žalobám. Stav nouze lze vyhlásit pouze v případě ohrožení národní bezpečnosti USA, což by Bílý dům obtížně prokazoval.