Polsko využívá brexitu a láká lidi domů. Ekonomika je potřebuje

Události: Statisíce Poláků řeší, co po brexitu (zdroj: ČT24)

Polská vláda láká domů spoluobčany, kteří v minulých letech odjeli do Velké Británie za lepšími výdělky, lepší infrastrukturou a stabilnější demokracií a právním státem. Ekonomika našeho severního souseda totiž rychle roste a nezaměstnanost klesá na rekordní úrovně. Poláci ale zatím na volání příliš neslyší, a tak se byznys poohlíží po zaměstnancích i dál na východě.

Poláci tvoří největší skupinu unijních cizinců ve Velké Británii, je jich tam na 900 tisíc. Mnozí doufají v opakování referenda o vystoupení království z EU. Pro návrat domů se proto většina z nich zatím definitivně nerozhodla.

Polská vláda by však alespoň část z nich ráda viděla zpět. „V Polsku je nejnižší úroveň nezaměstnanosti, růst HDP ve výši 5,5 procenta, jeden z největších v EU. Takže doufám, že se hodně Poláků vrátí,“ řekl na konci ledna premiér Mateusz Morawiecki.

Množství Poláků, kteří vyjíždějí do zahraničí, se zmenšuje. Přesto jsou jich venku stále víc než dva miliony. Pro rozvíjející se ekonomiku to je problém. Polovina polských firem řeší už teď, že jim chybějí pracovníci. A bude hůř. „Odhady na nejbližší roky mluví o milionu, milionu a půl. A je to tak, že i kdyby se velká část Poláků ze zahraničí vrátila, tak to nebude stačit,“ varuje sociolog Robert Sobiech.

Vláda i firmy proto do země lákají i zahraniční pracovníky, nejvíc jich je z Ukrajiny. Musejí ale pracovat i na pobídkách mimo Evropu. Nejsou totiž jedinou zemí potýkající se s nedostatkem pracovních sil. Tento problém řeší i česká vláda. „Velmi silným konkurentem tu je ale Německo, tam budou za chvíli potřebovat tři miliony nových pracovníků,“ dodává Sobiech.

Dosud etnicky i nábožensky homogenní polská společnost se tak pomalu a dobrovolně začíná měnit. Platí to hlavně pro velká města. Bez cizinců totiž ekonomika současné tempo nezvládne.