Bouře Gabriel přinesla do Francie husté sněžení. Silný vítr míří do Česka

Gabriel se snesl nad Francii a míří dále na kontinent (zdroj: ČT24)

Přes Francii se žene bouře Gabriel, která přináší silný vítr, husté sněžení a zejména na severu a východě země pak komplikace v dopravě. Problémy působí sníh a náledí také řidičům v Británii. Letiště v Liverpoolu a Manchesteru musela být dočasně uzavřena. Hluboká tlaková níže postupuje přes Francii dále na východ, během středy se přesune nad Německo a v pátek zasáhne i Česko. Mezitím však zeslábne.

Francie se s větrným počasím doprovázeným srážkami potýká od úterního podvečera. Kvůli sněžení vydali ve středu francouzští meteorologové varování pro sedm departementů na severu a východě země. Nejvyšší riziko platí pro západní část regionu Grand Est v okolí měst Remeš, Mety a Nancy.

Francouzské ministerstvo dopravy už v úterý varovalo, že počasí způsobí značné komplikace na silnicích. Na některých místech ve středu ráno dopravu zablokovaly uvízlé kamiony. Nejvíce sněhu meteorologové čekali v hlavním městě a jeho okolí, kde úřady zakázaly od úterního večera vyjíždět vozidlům o hmotnosti nad 7,5 tuny a těm, která přepravují nebezpečný náklad.

Tisíce lidí zůstaly bez elektřiny

Silný vítr potrápil především jihozápad Francie, kde dosahoval až 110 kilometrů za hodinu. Ráno bylo kvůli popadaným stromům bez elektřiny až 41 tisíc odběratelů, především v Akvitánii, ale také v okolí Paříže.

Pařížské letiště Orly kvůli očekávané sněhové nadílce ohlásilo v úterý zrušení asi 30 letů, informoval web FranceInfo. Podle televize BFMTV zrušilo další spoje i ve středu ráno. Problémy mohou postihnout také železniční dopravu v pařížské oblasti.

Větrem rozbouřená hladina Ženevského jezera ležícího na hranici mezi Francií a Švýcarskem
Zdroj: Reuters

Sníh místy ochromil i Británii

Komplikace v dopravě sníh způsobil také v Británii. Varování vydali meteorologové pro řidiče prakticky po celé zemi. Z Devonu a Cornwallu na jihozápadě Anglie policie ráno hlásila nejméně dvě desítky nehod.

Severoanglická letiště v Liverpoolu a Manchesteru musela dočasně přerušit provoz kvůli odklízení sněhu z ranvejí, který přes noc napadl. Ve Walesu školáci kvůli špatnému počasí nemusí do pěti desítek škol a ve Skotsku do zhruba čtyř desítek škol.

Během středy by mělo nadále sněžit ve Skotsku a na severu a západě Anglie, postupně by ale měly srážky ustávat. Meteorologové ale varovali řidiče, aby se připravili ve čtvrtek ráno na ledovku na silnicích.

Sníh ochromil dopravu ve Francii i Británii
Zdroj: Phil Noble/Reuters