Varování do Londýna: Europarlament odmítne brexitovou dohodu bez pojistky pro Irsko

Bez trvalé a funkční pojistky pro celní režim na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem nebude moci Evropský parlament ratifikovat dohodu o odchodu Velké Británie z EU. Londýnu to vzkázal belgický liberální europoslanec Guy Verhofstadt, který je zmocněncem europarlamentu pro brexit.

Když britská sněmovna tento měsíc odmítla text „rozvodové dohody“, který se s EU v uplynulém roce a půl dojednával, rozhodla se britská premiérka Theresa Mayová pro cestu dalších rozhovorů se skeptickými poslanci.

Pokud britský parlament smlouvu příští týden neschválí, hrozí, že země 29. března Unii opustí bez dohody, takzvaným tvrdým brexitem s řadou okamžitých komplikací a negativních hospodářských důsledků.

Pojistka je pro britské poslance nepřijatelná

Někteří britští poslanci žádají právě nové dojednání pojistky pro irskou hranici, která podle nich může Británii trvale svázat s EU v celní unii. Nevěří totiž právně nezávaznému ujišťování z kontinentu, že řešení obsažené v návrhu smlouvy by ideálně vůbec nemělo nastat, protože obě strany dojednají lepší způsob uspořádání. A pokud by na něj došlo, tak jen na časově omezenou dobu, opět do chvíle, než se najde lepší a trvalá varianta.

Obě strany se snaží zajistit, že hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem – a po brexitu jediná pozemní hranice Velké Británie s EU – zůstane stejně prostupná jako dosud. Důsledkem tvrdého brexitu by přitom byl okamžitý vznik vnější hranice EU se souvisejícími kontrolami osob i zboží.

Europarlament čeká na britské návrhy

Evropské země, unijní vyjednavač Michel Barnier i zástupci Evropské komise ale britské straně opakují, že ačkoliv jsou připraveni tyto své záruky zopakovat, není nové jednání o části dohody o vystoupení možné. Text, který se dojednával dlouhé měsíce, je podle zbývajících 27 členů bloku výsledkem kompromisů na obou stranách a nejlepší možný.

Podobný postoj zaujala i europarlamentní skupina pro brexit, kterou vede Guy Verhofstadt. „Smlouva o vystoupení je spravedlivá, nelze ji znovu dojednávat. To se týká zvláště pojistky, neboť ta zajišťuje, že se za žádných okolností nezpevní hranice na irském ostrově, a zároveň je pojistkou zachování integrity jednotného trhu,“ uvedla skupina.

Europarlament očekává, že britská strana rychle přijde s „pozitivním a životaschopným návrhem dalšího postupu“.

Odmítnutí dohody podle Evropského parlamentu zvyšuje pravděpodobnost tvrdého brexitu, jehož dopady různé specifické domluvy obou stran v konkrétních oblastech nemohou plně zmírnit. Ačkoliv takový vývoj není podle zástupců europarlamentu v zájmu ani jedné ze stran, je odpovědným postupem zintenzivnění příprav na takovou situaci. Evropský parlament bude o dění kolem brexitu diskutovat na konci ledna.

Co nastane v případě měkkého versus tvrdého brexitu
Zdroj: Česká spořitelna