Londonderry je opět v pohotovosti. Útočníci dali do unesených dodávek výbušniny

Maskovaní muži v pondělí v severoirském Londonderry unesli dvě auta, do nichž podle policie patrně umístili výbušniny. Policisté vyklidili okolí dodávek, které únosci odstavili na dvou různých místech na jihozápadě města. V jednom případě provedla armáda řízenou explozi podezřelého předmětu, uvedla agentura Reuters. V sobotu městem otřásl výbuch nálože v automobilu odstaveném před budovou soudu.

„Bílá dodávka (Ford) Transit byla údajně unesena třemi maskovanými muži, kteří dozadu hodili předmět, načež ji opustili,“ cituje Reuters mluvčího policie. Policisté pak nechali na Circular Road evakuovat domy a povolali na místo pyrotechniky. Podle Reuters zlikvidoval výbušninu vojenský robot určený k provádění řízených explozí.

Druhé vozidlo unesly čtyři maskované osoby, z nichž jedna byla údajně ozbrojena, uvedla policie na Twitteru. Auto odstavily v nedaleké Lonemoor Road, krátce nato nechali policisté vyklidit okolí.

Britská ministryně pro Severní Irsko Karen Bradleyová navečer zdůraznila, že výbuch a únosy aut v Londonderry nesouvisí s debatami o brexitu. „Nikdo by se neměl pokoušet dávat do jakékoli souvislosti to, co se stalo v sobotu večer a diskuse, které vedeme na tomto místě či s našimi přáteli v Evropě,“ řekla, Dodala, že tyto zločiny jsou dílem lidí, kteří na podobných akcích pracují „mnoho, mnoho let“.

Bezpečnostní riziko v Severním Irsku, které je dlouhodobě v souvislosti s násilnostmi z minulosti dlouhodobě zvýšené, úřady podle Bradleyové kvůli zmíněným akcím dále zvyšovat nebudou.

Robot provádí cílenou explozi výbušniny uložené v autě
Zdroj: CLODAGH KILCOYNE/Reuters

K explozi došlo už v sobotu

Podobný scénář jako v pondělí předcházel sobotní explozi, za kterou podle vyšetřovatelů stojí nacionalistická organizace Nová IRA. Dva ozbrojení muži podle policie v podvečer ukradli auto pro rozvoz pizzy a bombu v něm odpálili ve 20:00 místního času (21:00 SEČ). Při výbuchu před budovou soudu na Bishop Street nebyl nikdo zraněn. Policie následně zadržela čtyři podezřelé.

Londonderry
Zdroj: ČT24

Britská premiérka Theresa Mayová útok odsoudila. „Oceňuji odvahu severoirské policie a místních lidí. Chci ujistit obyvatele Severního Irska, že nedopustíme, aby se vrátilo násilí z minulosti,“ zdůraznila.

Jedním z klíčových témat brexitových jednání je takzvaná irská pojistka upravující režim na hranicích Irska a britského Severního Irska po odchodu Británie z EU. Kvůli nesmiřitelným sporům mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány požadujícími sjednocení obou částí Irska zažilo Severní Irsko tři desetiletí násilí, kvůli němuž od roku 1969 zemřelo kolem 3500 lidí.

  • Irská pojistka je součástí dohody, kterou s EU vyjednala premiérka Theresa Mayová. Stanoví, že kdyby se Londýn a EU do července roku 2020 nedohodly na kompromisní podobě budoucích vztahů, která by zároveň zabránila obnovení fyzické hranice v Irsku, vstoupila by s koncem roku v platnost takzvaná pojistka. Pod ní by vznikl nový „společný celní prostor“ Británie a EU, na Severní Irsko by se ale navíc vztahovala řada pravidel evropského jednotného trhu. Toto rozdílné postavení Severního Irska od zbytku Spojeného království je pro mnohé britské politiky nepřijatelné.
  • Zdroj: ČTK