Jako ze severské detektivky. V Norsku beze stopy zmizela žena miliardáře

Horizont ČT24: V Norsku zmizela žena realitního magnáta (zdroj: ČT24)

V Norsku byla před deseti týdny pravděpodobně unesena manželka místního miliardáře. Předpokládaní únosci ji zadržují na neznámém místě a za její propuštění požadují milionové výkupné. I když se žena pohřešuje od konce října, police zveřejnila případ až nyní. Doufá, že jí veřejnost pomůže najít stopu vedoucí k únoscům.

Osmašedesátiletá Anne-Elisabeth Falkeviková Hagenová zmizela 31. října ze svého domova v Lörenskogu, zhruba 20 kilometrů od Osla. I když policie případ od začátku považovala za únos, až do tohoto týdne jej vyšetřovala tajně. 

„Jsem v šoku, že se něco takového může u nás v městečku stát. Cítím velké zoufalství za celou rodinu, je to strašná situace, ve které se ocitli,“ říká starostka Lörenskogu Ragnhild Bergheimová.

Dům Hagenových v Lörenskogu
Zdroj: REUTERS/NTB SCANPIX/Vidar Ruud

Výkupné devět milionů eur

Předpokládaní pachatelé požadují za osvobození ženy devět milionů eur v kryptoměně monero, kterou lze převádět anonymně. Policie uvedla, že dotyční poslali vzkaz, který popisuje, co se se ženou stane, pokud nebude výkupné zaplaceno. S údajnými únosci se vyšetřovatelé zatím nedokázali spojit přímo. Veškerá komunikace probíhá výhradně elektronicky.

„Nemáme důkazy o tom, že je zmizelá žena živá. Ale ani o tom, že by naživu nebyla. Pracujeme s několika hypotézami, ale zatím se zdá, že ji někdo unesl z domu,“ řekl na tiskové konferenci inspektor Tommy Bröske.

Policejní inspektor Tommy Bröske
Zdroj: Reuters//NTB Scanpix/Ole Berg-Rusten

Policie prý dosud rodině radila, aby výkupné neplatila. Konečné rozhodnutí ale bude právě na příbuzných Anny-Elisabeth Hagenové. „Rodina to považuje za krutý a nelidský čin,“ uvedl právní zástupce Hagenových Svein Holden. „Doufáme, že díky tomu, že jsme vše zveřejnili, se nám podaří navázat spojení a že rodina dostane potvrzení, že je s Anne-Elisabeth vše v pořádku… Pokud tomu tak bude, jsou připraveni zahájit proces, který by mohl vést k jejímu návratu,“ dodal právník. Zda tím měl na mysli vyplacení výkupného, odmítl ale Holden potvrdit.

Inspektor Bröske připustil, že vyšetřování může trvat ještě dlouho. Policie zatím nemá žádné podezřelé a dosavadní poznatky naznačují, že se jedná o profesionály. 

Zadržovaná žena je provdána za podnikatele v oblasti nemovitostí a v energetickém sektoru Toma Hagena. Ten je podle finančního časopisu Kapital 172. nejbohatším člověkem v Norsku s odhadovaným jměním 1,7 miliardy norských korun (4,45 miliardy korun).