V Libanonu udeřila bouře Norma. Voda zatopila uprchlické tábory, z ulic Bejrútu jsou řeky

V Libanonu řádí silná bouře Norma. Velká voda už zatopila patnáct neoficiálních uprchlických táborů v zemi, evakuovány musely být stovky lidí. Proudy vody se valí také ulicemi Bejrútu. Sousední Izrael musel uzavřít některé ulice v Haifě. V Turecku či Řecku ochromila místy dopravu sněhová nadílka. Rozmary počasí trápí i další země – Hamburk se potýká se záplavami, v Alpách hrozí laviny.

Norma udeřila v oblasti Blízkého východu v sobotu a vrcholit by měla v úterý večer. Libanonské ministerstvo školství raději nechalo zavřené školy až do středy. Kvůli sněhu je také zavřená dálnice mezi Damaškem a Bejrútem.

Následky bouře tvrdě dopadají na běžence. V Libanonu žije na 1,5 milionu syrských uprchlíků, velká část v neoficiálních táborech, zejména v údolí Biká u hranice se Sýrií. Mluvčí libanonské sekce Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Lisa abú Chálidová řekla, že voda aktuálně ohrožuje 66 těchto táborů a 15 je už zcela zatopeno. Evakuováno bylo na tři sta lidí. OSN zasáhla preventivně a rozdala lidem pokrývky i matrace.

„Jsme ode všeho odříznuti, stan se zhroutil, obracíme se k Bohu,“ citovala AFP jednoho uprchlíka z tábora poblíž Arsálu na severovýchodě Libanonu. „Napadl metr sněhu, zničeny jsou tři čtvrtiny stanů. Je to katastrofa. Není jídlo, není chleba, silnice je od včerejška zavřená,“ sdělil jiný uprchlík.

V Izraeli se špatné počasí čeká až do pátku. Zasáhlo hlavně centrální a severní část země. V Kirjat Harošeti nedaleko Haify jsou uzavřeny silnice zaplavené vodou z řeky Kišon. Hora Hermon bude uzavřená i ve středu. Na jejím úpatí je 70 centimetrů sněhu a stále sněží. Deštěm je nejvíce postiženo město Maalot, kde od soboty napršelo 120 milimetrů vody. Hodně prší také v Tel Avivu nebo Netanji, ale situace tam není tak dramatická jako na severu.

V Řecku a Turecku uzavřeli školy

Sněžení v úterý ochromilo dopravu v řadě regionů centrálního a jižního Řecka. I na aténské Akropoli byla ráno tenká vrstva sněhu, který však brzy roztál. Nejdůležitější severo-jižní dálnici mezi Aténami a Soluní musela policie kvůli zledovatělé vozovce na dvou místech uzavřít.

Zasněžený Istanbul
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Většina řeckých škol zůstala podle agentury DPA uzavřena a města otevřela vytápěné místnosti pro bezdomovce. Kvůli hustému sněžení zůstaly uzavřené školy také ve 26 z 81 tureckých provincií, většinou těch ve střední části země. Meteorologové před sněhem a náledím varovali také obyvatele Istanbulu.

V Hamburku velká voda, v Rakousku jsou kvůli sněhu odříznuté obce

Problémy spojené se zimním počasím pocítila v posledních dnech také Evropa. Nad Nizozemsko a severozápad Německa se v úterý dostala tlaková níže Benjamin, která způsobila mohutné vlny na pobřeží Severního moře.

V Německu se voda proti směru toku Labe dostala až do Hamburku, kde letos poprvé zaplavila Rybí trh (Fischmarkt) v centru města. Podle meteorologů by vrchol hladiny v Hamburku mohl přesáhnout průměr až o dva metry.

Velká voda v Hamburku
Zdroj: DPA/ČTK/Daniel Bockwoldt

Zatímco na některých místech jižního Bavorska bylo sníženo lavinové nebezpečí ze čtvrtého stupně na třetí, v Rakousku obavy z lavin sílí. Maximální varování se týká mimo jiné oblasti Dachsteinu oblíbené u lyžařů. Zhruba stovka silnic v Rakousku je uzavřená, informovala agentura DPA.

Lidé jsou nadále odříznuti od světa ve štýrských obcích Pölstal a Hohentauern, kde byl v pondělí vyhlášen mimořádný stav. Po celém Rakousku je od civilizace kvůli sněhu odříznuto asi dva tisíce lidí – domácích i turistů. Do čtvrtka má přitom v rakouských Alpách napadnout další metr sněhu a i v nižších polohách se počítá s 30 až 80 centimetry.