Buď budování lepší budoucnosti, nebo další rozkol a nejistota, hájí Mayová dohodu o brexitu

Britský parlament má nyní podle premiérky Theresy Mayové dvě možnosti: podpořit dohodu s Evropskou unií o brexitu, a posunout se tak k budování lepší budoucnosti země, nebo dohodu odmítnout, a otevřít tak dveře dalšímu rozkolu a nejistotě. Mayová to řekla poslancům Dolní sněmovny poté, co v neděli mimořádný summit EU potvrdil text rozvodové dohody i politickou deklaraci, která popisuje, jak si Brusel a Londýn představují budoucnost vzájemných vztahů po britském odchodu z evropského bloku. Britský parlament má o dohodě hlasovat 11. prosince.

Mayová poslance ujistila, že obě strany v dohodě o brexitu něco získaly a něčeho se musely vzdát. Podle ní žádná lepší dohoda než ta, které dosáhla ona, „není k dispozici“, a ta, kterou vyjednala její vláda, zajistí „hladký a spořádaný“ brexit a „ambiciózní partnerství (s EU) v budoucnosti“.

Dohoda, kterou prezidenti a premiéři sedmadvaceti členských zemí EU v neděli potvrdili v Bruselu, je podle Mayové „tou pravou dohodou pro Británii“, neboť naplní požadavky Britů, které vyplynuly z referenda z června 2016. Británie podle ní získá zpět kontrolu nad svými hranicemi a svými penězi a zároveň ochrání pracovní místa a zajistí bezpečnost i integritu Spojeného království.

Rozvodová dohoda, kterou už dříve podpořila i britská vláda, bude podle ministerské předsedkyně dobrá pro celou rodinu Spojeného království včetně Gibraltaru. „Budeme vždy po vašem boku,“ vzkázala premiérka obyvatelům území na jihu Pyrenejského poloostrova, o který vede Británie dlouhodobý spor se Španělskem. Madrid minulý týden hrozil, že se na nedělním summitu postaví proti dojednané dohodě o brexitu, nakonec se ale jeho námitky podařilo uspokojit.

„Pojistku k Irsku nikdo využít nechce“

V pondělním projevu se Mayová věnovala také otázce budoucího režimu na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Právě problém irské hranice jednání mezi Londýnem a Bruselem dlouhou dobu komplikoval.

Podle premiérky pojistku, kterou dohoda obsahuje, „nikdo nechce využít“ a EU i Británie jsou plně odhodlány uzavřít včas potřebné dohody o budoucích vztazích. Pojistku k irské hranici by podle premiérky obsahovala jakákoli dohoda s EU.

Britský parlament by o brexitové dohodě měl hlasovat v prosinci. Přesný termín ještě není jasný. Proti textu, který vyjednala vláda Mayové, se staví nejen opoziční labouristé, liberální demokraté či skotští nacionalisté, ale i severoirští unionisté, kteří menšinovou vládu v Londýně tolerují, a někteří poslanci vládní Konzervativní strany.

  • Irská pojistka je součástí dohody, kterou s EU vyjednala premiérka Theresa Mayová. Stanoví, že kdyby se Londýn a EU do července roku 2020 nedohodly na kompromisní podobě budoucích vztahů, která by zároveň zabránila obnovení fyzické hranice v Irsku, vstoupila by s koncem roku v platnost takzvaná pojistka. Pod ní by vznikl nový „společný celní prostor“ Británie a EU, na Severní Irsko by se ale navíc vztahovala řada pravidel evropského jednotného trhu. Toto rozdílné postavení Severního Irska od zbytku Spojeného království je pro mnohé britské politiky nepřijatelné.
  • Zdroj: ČTK

Corbyn: Výsledek neúspěšných a mizerných jednání

Dohoda, kterou Mayová vyjednala, je podle předsedy opoziční Labouristické strany Jeremyho Corbyna výsledkem „neúspěšných a mizerných jednání“. Británie podle něj po brexitu bude mít „to nejhorší z obou světů, nebudeme mít možnost mluvit do budoucích pravidel a nebudeme mít jistotu do budoucnosti“. Trvat na současné dohodě je podle Corbyna „sebepoškozováním“. „Tato sněmovna nemá jinou možnost než dohodu odmítnout,“ dodal předseda labouristů.

Podle britských médií se Mayová v současnosti chová, jako by se měly konat parlamentní volby. Na programu má řadu akcí, na kterých se setká s veřejností, aby získala podporu pro svou dohodu s EU, a zvýšila tím tlak na poslance. Podle serveru The Telegraph chystá Mayová dokonce brexitový televizní duel s Corbynem.

Britský parlament bude o brexitové dohodě hlasovat 11. prosince, oznámila britská vláda. Před samotným hlasováním budou mít poslanci možnost pět dní debatovat. Začnou již příští úterý 4. prosince a pokračovat budou ve středu a ve čtvrtek. Po pauze od pátku do neděle se zákonodárci k rozpravě sejdou opět v pondělí a v úterý. Po úterní části debaty by se mělo hlasovat.

Proti textu, který vyjednala vláda Mayové, se staví nejen opoziční labouristé, liberální demokraté či skotští nacionalisté, ale i severoirští unionisté, kteří menšinovou vládu v Londýně tolerují, a někteří poslanci vládní Konzervativní strany.