Z ohně do louže. Po plamenech ohrožuje Kalifornii déšť

Zprávy: V Kalifornii vydatně prší (zdroj: ČT24)

Počet obětí ničivého požáru na severu Kalifornie vystoupal už na 83. K tragickým požárům se ale přidal nový živel – déšť. V regionu sice pomáhá hasičům bojujícím s plameny, vyvolává však nebezpečí bleskových záplav a hlavně sesuvů půdy. Voda smíchaná s popelem vytváří v okolí nejvíc postiženého města Paradise nebezpečnou směs, která se snadno může dát do pohybu.

Téměř šest stovek lidí se stále pohřešuje a déšť také komplikuje záchranářům hledání pohřešovaných lidí a těl dalších případných obětí. „Déšť je v tomhle případě opravdu dvousečnou zbraní. Jakékoliv srážky sice pomohou s plameny, ale má to i své nevýhody při pátrání po obětech a pohřešovaných. Nyní tu ležel jemný popel, ten se ale teď změní v hutné bahno, které celou akci výrazně zkomplikuje,“ říká mluvčí kalifornských hasičů Rick Carhart.

Na severu Kalifornie prší od středečního večera místního času a během čtvrtka má déšť ještě zesílit. Místní lidé mají v dobré paměti loňské neštěstí v kalifornském Montecitu, kde jemný popel nasáklý vodou zavalil několik obytných domů a zabil 21 lidí. Svahy zbavené vegetace nejsou schopny sesuv zadržet.

Popel je toxický a speciální čety ho začnou odklízet počátkem příštího týdne. Mluvčí kalifornského guvernéra Eric Lamoureux novinářům řekl, že akce může trvat měsíce. Oheň, který vypukl před dvěma týdny, je nicméně z 85 procent pod kontrolou.

Požár na severu Kalifornie, známý jako Camp Fire, začal 8. listopadu a následkem sucha a větru se rychle rozšířil. Horské město Paradise, kde žilo 27 tisíc lidí, bylo zcela vypáleno. Celkem požár zničil téměř 13 tisíc domů.