Ukrajinský parlament schválil Jaceňuka jako premiéra „koalice evropské volby“

Kyjev - Ukrajinský parlament schválil novou koaliční vládu, na níž se dohodli zástupci dosavadních opozičních sil. Vládu povede proevropský premiér a dosavadní lídr strany Vlast Arsenij Jaceňuk, jehož nominaci oznámila už ve středu večer rada Euromajdanu. Pro „koalici evropské volby“ hlasovalo 331 poslanců v 450členném parlamentu. Prioritou nového kabinetu je především ekonomická stabilita Ukrajiny.

„Naše země je na pokraji hospodářského a politického kolapsu,“ konstatoval po získání parlamentní podpory v projevu Jaceňuk. „Nemáme jinou možnost než přijmout nesmírně nepopulární rozhodnutí.“ Varoval rovněž před hrozbami vůči ukrajinské územní celistvosti a slíbil, že bude usilovat o evropskou integraci země. Za svá slova sklidil hlasitý potlesk. Obvinil také režim sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče, že vykradl státní pokladnu a že zmizelo neznámo kam 37 miliard dolarů, které Ukrajina dostala v podobě úvěrů.

Arsenij Jaceňuk:

„Uděláme všechno pro to, abychom zajistili na Ukrajině stabilitu. Za žádných okolností nebudeme podporovat separatisty ani bývalé vysoce postavené byrokraty, proti nimž bylo zahájeno trestní stíhání kvůli masovým vraždám a zločinům proti lidskosti. Mluvím především o Viktoru Janukovyčovi.“

Nový premiér prohlásil, že v posledních třech letech byla z ukrajinského finančního systému na zahraniční účty převedena celková suma 70 miliard dolarů. „Chci vám sdělit, že státní pokladna byla vyloupena a je prázdná,“ prohlásil Jaceňuk. Jeho kabinet by měl zemi spravovat do předčasných parlamentních voleb. Jejich termín zatím stanoven nebyl, ale podle médií připadá v úvahu červen nebo říjen. Předčasné prezidentské volby se z rozhodnutí parlamentu uskuteční 25. května.

Ukrajina má novou vládu (zdroj: ČT24)

Část nové koalice tvoří dosavadní významné opoziční strany, jako jsou Vlast expremiérky Julije Tymošenkové, UDAR někdejšího boxera Vitalije Klička a nacionalistická strana Svoboda populisty Oleha Ťahnyboka. Většina ministrů ale není členem žádné politické strany.

V nové vládě je i známý opoziční aktivista Bulatov

Prvním místopředsedou nové vlády se stal Vitalij Jarema ze strany Vlast, dalšími místopředsedy Oleksandr Syč, Volodymyr Grojsman a Boris Tarasjuk (odpovědný za evropskou integraci). Ministrem zdravotnictví je Oleg Musij, vnitra Arsen Avakov, ministryní sociálních věcí Ljudmila Denisovová, financí Oleksandr Šlapak, hospodářství Pavlo Šeremeta, infrastruktury Maxim Burbak, spravedlnosti Pavlo Petrenko, kultury Jevgen Niščuk, zemědělství Igor Švajka, vědy a vzdělání Sergij Kvit, paliv a energetiky Jurij Prodan a životního prostředí Andrij Mochnik. Ministrem vládního kabinetu je Ostap Semerak a do vládního křesla usedne i jeden z organizátorů protestů Dmytro Bulatov (ministerstvo mládeže a sportu), Igor Teňuch (obrana) a Andrij Deščycja (zahraničí). Poslední dva byli jmenováni na základě návrhu prozatímního ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova. Do čela protikorupčního úřadu by se měla postavit známá opoziční novinářka Tetjana Čornovolová.

SITUACE NA UKRAJINĚ NA WEBU ČT24:

Bezpečnostní analytici o vývoji na Krymu ZDE

Ozbrojenci obsadili krymský parlament ZDE

Janukovyč prchl do Ruska ZDE

Putin nařídil kontrolu pohotovosti vojsk ZDE

CHAT S JOSEFEM PAZDERKOU: Ptejte se redaktora ČT na jeho zkušenosti a zážitky z rozbouřené Ukrajiny. V pátek 28. února v 10:00.

Devětatřicetiletý ekonom a právník Arsenij Jaceňuk byl v letech 2005 až 2006 ministrem hospodářství, v roce 2007 několik měsíců šéfem diplomacie a poté necelý rok předsedal parlamentu. Nyní je šéfem poslanců opoziční strany Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové. V roce 2010 neúspěšně kandidoval na prezidenta - skončil čtvrtý s necelými sedmi procenty hlasů. Narodil se 22. května 1974 ve městě Černivci. Před vstupem do politiky měl vlastní advokátní kancelář a pracoval v bankovnictví. V minulosti působil také jako viceguvernér centrální banky a byl náměstkem guvernéra Oděské oblasti.

Evropský parlament
Zdroj: ČT24

Německo ze všech sil podpoří ukrajinskou prozatímní vládu, ta ale musí dbát na zájmy celé země, tedy i ruskojazyčné menšiny. Na společné tiskové konferenci s britským premiérem Davidem Cameronem v Londýně to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. „Mohu říci za obě naše země, že budeme dělat vše pro podporu této vlády, protože má značné ekonomické problémy, které nelze řešit bez reforem,“ prohlásila kancléřka.

Evropský parlament vyzval k rychlé pomoci Ukrajině a varuje před rozpadem

Evropský parlament dnes podpořil rychlou finanční pomoc Ukrajině a uprostřed neklidné situace na Krymu vyzval k zachování územní celistvosti země. Evropská unie by měla poskytnout krátkodobou i dlouhodobou finanční pomoc a měla by uspořádat konferenci mezinárodních dárců, uvádí usnesení. Parlamentní rezoluce také zdůrazňuje, že EU musí zakázat udělování víz a zmrazit majetek lidem odpovědným za násilí na Ukrajině, jak o tom rozhodly členské státy minulý týden. Europoslanci připomínají, že noví představitelé Ukrajiny by se měli distancovat od extremistů a vyhnout se pomstychtivosti.

Podle usnesení je EU po vyřešení nynější politické krize stále připravena podepsat dohodu o přidružení a o zóně volného obchodu. „Ukrajině během několika dnů hrozí finanční kolaps. EU chce pomoci, ale (…) je potřeba zapojení Mezinárodního měnového fondu a případně uspořádání dárcovské konference,“ řekl český europoslanec Libor Rouček. „Pokud si má Ukrajina udržet územní soudržnost, je potřeba zahrnout do spolupráce voliče Strany regionů, kterých bylo deset milionů, a nejen z rusky mluvících oblastí,“ dodal Rouček, který byl o víkendu na Ukrajině s delegací EP.

Podle Roučka nová moc na Ukrajině udělala chyby – tou největší prý bylo zrušení jazykového zákona. „To samozřejmě soudržnosti ukrajinsky a rusky mluvících nepomůže. V rezoluci na to poukazujeme,“ řekl Rouček. Rouček zdůraznil i potřebu spolupráce s Ruskem, „protože je i v jeho zájmu, aby se situace na Ukrajině nevymkla z rukou“.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek míří na Ukrajinu spolu s dalšími ministry zahraničí států visegrádské čtyřky, v Kyjevě budou jednat s Oleksandrem Turčynovem a novou vládou a v Doněcku mimo jiné i s představiteli krymských Tatarů. Zaorálek hodlá nabídnout Ukrajině české zkušenosti s transformací. Do Kyjeva kromě Zaorálka odletěly i dva letecké speciály. Zpátky do Česka přivezou ještě dnes 28 zraněných Ukrajinců, kteří se budou léčit ve čtyřech pražských nemocnicích. Vláda na akci vyčlenila 10 milionů korun.

Vydáno pod