Trump: Migranti se budou muset při vstupu do USA registrovat

Události: Trump chce, aby do USA mohli vstoupit jen registrovaní přistěhovalci (zdroj: ČT24)

Spojené státy umožní požádat o azyl pouze těm přistěhovalcům, kteří se registrují již při vstupu do země. Ostatní budou považováni za osoby, které nelegálně překročily hranice a budou vyhoštěni. Oznámil to americký prezident Donald Trump s tím, že se příští týden chystá vydat dekret upravující imigrační pravidla, například ilegální migranti by ztratili nárok na azyl.

Trump oznámil své záměry vydat dekret měnící azylovou politiku během téměř půlhodinového projevu v Bílém domě, v němž varoval Američany před karavanami migrantů mířících pěšky k americké hranici s Mexikem

Netvrdím, že prezident je rasista. Mezi jeho sympatizanty ale rasisté jsou. Ti věří, že jim pomůže a bude je krýt.
Andrew Gillum
člen Demokratické strany a kandidát na guvernéra Floridy

Americké úřady podle něho nevpustí tyto skupiny čítající několik tisíc lidí do země kvůli tomu, že jsou v jejich řadách podle Trumpa ukryti zločinci. „Je to jako invaze… Zranili a napadli mexické vojáky,“ prohlásil prezident, který si za podobné poznámky již dříve vysloužil kritiku od opozičních demokratů i od části svých republikánů.

Trump využívá téma migrace před kongresovými volbami, tvrdí opozice

V úterý budou ve Spojených státech volby do Kongresu. Prezident proto čelí obvinění, že změny pravidel pro přistěhovalce používá jako nástroj předvolební kampaně. Vyslání vojska na hranice zase jeho oponenti vnímají jako politizaci armády.

Voliči Republikánů ale tyto kroky oceňují. Strana v průzkumech smazala největší ztráty a Demokraté si už nemohou být jistí drtivým vítězstvím, které ještě koncem léta čekali. O to víc na prezidenta útočí. S politikou Donalda Trumpa nesouhlasí i někteří Republikáni, vnitrostraničtí kritici teď ale většinou mlčí a vyčkávají na výsledek voleb.

Armáda může i střílet, řekl Trump

Donald Trump oznámil, že američtí vojáci karavanu na hranicích zastaví a pokud by migranti třeba házeli kameny, mohou po nich příslušníci armády střílet.

„Pokud by chtěli na naše vojáky házet kameny, armáda odpoví. Řekl jsem jim – zvažte použití zbraně. Pokud by na nás chtěli vrhat kamení, stejně jako na mexickou armádu a policii, je třeba to považovat taky za střelbu,“ uvedl americký prezident.

Karavana migrantů v Mexiku
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

Tato poznámka se nesetkala s pozitivním ohlasem mezi lidmi z vojenské branže. „Byl by to nezákonný příkaz,“ napsal na Twitteru penzionovaný armádní generál Mark Hertling k otázce střelby do migrantů s tím, že by ji nenařídil žádný armádní důstojník.

Prezident doplnil, že pokud někdo vstoupí do USA nelegálně, nebudou ho již úřady propouštět před rozhodnutím soudu, ale bude zadržován až do verdiktu a následně rovnou vyhoštěn.

Americké ministerstvo obrany na Trumpův pokyn tento týden vyslalo k hranicím s Mexikem 5200 vojáků, kteří mají posílit ochranu kvůli blížícím se karavanám. 

Ke Spojeným státům nyní míří již čtyři karavany, z nichž ta nejbližší s asi sedmi tisíci členy se rozhodla vyrazit z jihomexického státu Oaxaca přes sousední Veracruz a zbývá jí nejméně několik týdnů cesty k americké hranici. Druhá karavana je nyní jižněji v mexickém státě Chiapas. Další dvě skupiny po tisíci migrantech ve středu vyrazily ze Salvadoru.