Dění kolem Chášakdžího přerostlo v hysterii, míní saúdskoarabský ministr

Lidé, kteří stojí za vraždou saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího, budou souzeni v Saúdské Arábii. Na bezpečnostní konferenci v Manámě to řekl saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr. Chášakdží byl zřejmě zabit 2. října na konzulátu své země v Istanbulu a Turecko žádá, aby Saúdská Arábie vydala podezřelé k soudu do Turecka.

Džubajr prohlásil, že vyšetřování si vyžádá čas. Dodal, že vztahy mezi Washingtonem a Rijádem jsou „neotřesitelné“ i v době „mediální hysterie“ rozpoutané kvůli vraždě Chášakdžího. „Tato záležitost přerostla v hysterii,“ řekl Džubajr. Lidé podle něj připsali jistou vinu Saúdské Arábii dříve, než skončilo vyšetřování. Království podle něj dalo jasně najevo, že ti, kdo jsou za čin zodpovědní, také zodpovědnost ponesou.

Podle Džubajra vede administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa „racionální a realistickou“ zahraniční politiku, kterou mohou podpořit všechny arabské země oblasti Perského zálivu.

V případě Chášakdžího Rijád několikrát změnil výpovědi. Původně tvrdil, že Chášakdží z úřadu ve zdraví odešel, pak přiznal, že byl zabit. Šlo ale prý o nešťastnou náhodu při souboji. Nakonec saúdský prokurátor sdělil, že šlo o předem naplánovaný čin. Turecko od začátku hovoří o vraždě a chce, aby bylo komando, které bylo zadrženo v Saúdské Arábii, vydáno k soudu do Turecka.

Mattis: Vražda Chášakdžího podrývá regionální stabilitu

Před Džubajrem na konferenci hovořil americký ministr obrany James Mattis, který řekl, že vražda podrývá stabilitu regionu. Mattis se ve svém projevu ale ani jednou nezmínil přímo o spojení Saúdské Arábie s vraždou. Připomenul však, že ministr zahraničí Mike Pompeo nechal zrušit několika Saúdským Arabům víza a že se plánují další opatření. Spojené státy již odebraly víza 21 Saúdským Arabům spojovaným s vraždou.

„Při našem společném zájmu o mír a respektu k lidským právům musí vražda Džamála Chášakdžího na půdě diplomatické mise znepokojit nás všechny. Selhání jakéhokoli národa v otázce mezinárodních právních norem podrývá regionální stabilitu v době, kdy ji oblast nejvíce potřebuje,“ řekl Mattis účastníkům konference.

Ministr se v projevu také vyhnul komentáři k výzvám některých členů Kongresu, aby Spojené státy kvůli vraždě zastavily zbrojní dodávky Saúdské Arábii. 

Z jeho projevu je ale také možné vyčíst, že USA nehodlají kvůli Chášakdžího případu obětovat své spojenectví s Rijádem. Dennis Ross, který pracoval jako poradce pro Blízký východ v administrativě minulého prezidenta Baracka Obamy, řekl, že je těžké si představit, že by současná administrativa zásadním způsobem změnila názor na roli Saúdů v boji proti terorismu a omezování vlivu Íránu.

Mattis se dále zmínil o údajné negativní roli Íránu v regionu a také o nutnosti ukončit šestnáctiměsíční spor mezi Katarem a čtyřmi arabskými státy kvůli jeho údajnému příklonu k Íránu.

V pasáži věnované Rusku ministr řekl, že Rusko, jež díky vojenským vítězstvím syrské armády posiluje svůj vliv v Sýrii, na Blízkém východě „nemůže Spojené státy nahradit“.

„Oportunismus Ruska a jeho ochota ignorovat zločiny (syrského prezidenta Bašára) Asada páchané proti jeho vlastnímu národu, dokládá neochotu Ruska řídit se nejzákladnějšími morálními principy. Chci, aby bylo jasno: přítomnost Ruska v regionu nemůže nahradit trvalé a zřejmé zapojení USA na Blízkém východě. My podporujeme partnery, kteří volí stabilitu, ne chaos,“ řekl Mattis.