Trumpová vyrazila na cestu po Africe. Podpořila nemocné děti a projela se po safari

Horizont ČT24: Trumpová se vydala na návštěvu afrického kontinentu (zdroj: ČT24)

Melania Trumpová se vydala na svou první velkou cestu v roli první dámy. Během pětidenního pobytu v Africe má na programu návštěvu Ghany, Malawi, Keni a Egypta. Trumpová chce podpořit vzdělávání, místní nemocnice i program pro ochranu zvířat. Kromě toho má její návštěva přehlušit ostrá slova jejího manžela, který před časem africké země urazil.

Melania Trumpová přijela na africký kontinent s cílem pomoct těm nejmenším. Osvěta i peníze mají ochránit zdraví dětí a zajistit jim vzdělání. „Ve svém srdci vím, že nás spojuje snaha vychovat příští generaci tak, aby to byli šťastní, zdraví a morálně zodpovědní dospělí lidé,“ prohlásila.

Melania Trumpová během prohlídky pevnosti Cape Coast
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Její první kroky směřovaly do dětské nemocnice v metropoli Ghany. Melania tam představila svoji občanskou iniciativu „Be Best“, jejímž prostřednictvím chce bojovat proti chudobě, drogové závislosti dětí nebo internetové šikaně.

Trumpová si prohlédla pevnost, odkud nebylo návratu

Vůdce kmene jí při tradičním rituálu udělil povolení prohlédnout si pevnost Cape Coast na pobřeží, která v minulosti sloužila k obchodování s otroky. Z Cape Coast nebylo návratu – lidé zde buď zemřeli, nebo je lodě odvezly na práci do Ameriky. „Žaláře, které jsem viděla, jsou skutečně něčím, co by měli lidé vidět a zažít. Co se stalo před mnoha lety, byla opravdu tragédie,“ zhodnotila americká první dáma.

Trumpová nakrmila v Keni sloní sirotky
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Afriku si jako první zahraniční misi Melania vybrala i po vzoru svých předchůdkyň v Bílém domě. Na sólo cestu se sem vypravila Hillary Clintonová, Laura Bushová a několikrát i Michelle Obamová. Melania se ale oproti nim musela vyrovnat s velmi ožehavější situací - místní lidé nemohou Donaldu Trumpovi zapomenout, že Afriku a Karibik označil za díru.

Po návštěvě Ghany a Malawi vyrazila Melania Trumpová na safari v Keni, aby podpořila ochranu slonů, nosorožců a dalších ohrožených zvířat. Její poslední zastávkou je Egypt, kde si prohlédne pyramidy i další památky. Chce tak oživit turistický ruch mezi oběma zeměmi.

Vydáno pod