Facebook přiznal chybu v zabezpečení účtů. Ohroženo bylo 50 milionů uživatelů

Společnost Facebook oznámila, že kvůli bezpečnostní chybě bylo ohroženo téměř padesát milionů účtů na stejnojmenné sociální síti. Útočníci se tak mohli dostat k účtům uživatelů Facebooku, převzít nad nimi kontrolu a zneužít informace, které tam mají. Zatím nicméně probíhá vyšetřování, takže není jasné, zda k tomu v nějakém případě došlo, citovaly světové tiskové agentury z prohlášení společnosti.

„Zatím jsme teprve zahájili vyšetřování a musíme zjistit, zda byly tyto účty zneužity nebo zda se (pachatelé) dostali k nějakým informacím,“ uvedla společnost Facebook.

Útočníkům se podařilo ukořistit přístupové tokeny skrze funkci „zobrazit jako“, a to jim mohlo pomoci převzít miliony cizích účtů. Tato funkce umožňuje majitelům účtů podívat se, jak jejich profil vidí ostatní uživatelé.

Ohrožení účtů bylo odhaleno tento týden v úterý a společnost již informovala policii. Více než 90 milionů uživatelů Facebooku bylo v této souvislosti donuceno odhlásit se v pátek ráno z bezpečnostních důvodů ze svých účtů. Bezpečnostní chyba již byla opravena, uvedl Guy Rosen, která má ve společnosti bezpečnost účtů na starosti.

Skandály spojené s Facebookem a neoprávněným poskytováním dat jeho uživatelů se množí. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg čelí obvinění, že sám těžil ze situace, která umožnila společnostem získávat širokou škálu dat o uživatelích, jako tomu bylo v případě poradenské společnosti Cambridge Analytica.

„Důkazy odhalené žalující stranou dokládají, že skandál kolem Cambridge Analytica nebyl výsledkem pouhé nedbalosti na straně Facebooku, ale přímým důsledkem zákeřné a podvodné praxe, kterou Zuckerberg v roce 2012 navrhl, aby zamaskoval svou vlastní neschopnost předvídat přechod světa na chytré telefony,“ uvádí dokumenty předložené soudu v kalifornském San Mateo.