Junckerovo šéfovské křeslo si vyhlédl Němec Weber. Evropě slibuje „více demokracie“

Weber chce kandidovat na šéfa Evropské komise (zdroj: ČT24)

Německý europoslanec a lídr největší europarlamentní frakce Evropská lidová strana (ELS) Manfred Weber oznámil, že se chce stát po evropských volbách předsedou Evropské komise. Evropa potřebuje nový začátek a více demokracie, napsal na Twitteru během schůze se členy ELS v Bruselu.

Weber chce po volbách v květnu 2019 v čele Evropské komise vystřídat současného předsedu a bývalého lucemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera.

„Chci se stát vedoucím kandidátem ELS pro evropské volby 2019 a být příštím předsedou Evropské komise. Evropa potřebuje nový začátek a více demokracie,“ napsal 46letý europoslanec.

Podle něj „už nelze v EU pokračovat tak, jako nyní“. Weber uvedl, že Evropu pomůže vrátit zpět k lidem a obnoví vazby mezi EU a jejími občany.

„Evropa je ve zlomovém bodě. (…) Dnešek je o sebepotvrzení Evropy a o obraně našich hodnot, protože čelíme výzvám zvenčí i zevnitř. Je to o přežití našeho evropského způsobu života,“ napsal.

Weber je aktuálně v Evropském parlamentu předsedou frakce ELS, která je se svými 216 křesly v orgánu největší. Skupina svého vedoucího kandidáta pro evropské volby vybere během kongresu 7. a 8. listopadu v Helsinkách.

Manfred Weber a Angela Merkelová
Zdroj: Reuters

Merkelová Weberův krok uvítala

Německá kancléřka Angela Merkelová rozhodnutí svého krajana kandidovat vítá. „Musíme počkat až do definitivní nominace,“ řekla a upozornila, že před Weberem je ještě řada kroků, které jej od funkce v čele Evropské komise dělí.

Manfred Weber je členem bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), která je v rámci německé politiky sesterskou stranou kancléřčiny CDU.