Afghánský Taliban oznámil, že zemřel zakladatel sítě Hakkání

Hnutí Taliban oznámilo, že po dlouhé nemoci zemřel zakladatel sítě Hakkání, která je na radikální afghánské hnutí napojena a nese jeho jméno. Podle některých zdrojů byl přitom Džalaluddín Hakkání již delší dobu po smrti, informovala agentura AFP. Síť Hakkání v Afghánistánu bojuje proti vládním silám i vojákům Severoatlantické aliance.

Síť Hakkání má podle odhadů 4 až 15 tisíc bojovníků a udržuje těsné vztahy s Talibanem i al-Káidou. Podle agentury Reuters se jedná o jednu z nejmocnějších a nejobávanějších povstaleckých skupin v Afghánistánu. Na svědomí má řadu pumových a dalších útoků na afghánské a zahraniční vojáky v posledních letech.

Zprávy o smrti Džalaluddína Hakkáního se pravidelně vynořují již od roku 2015 a nelze je nezávisle ověřit. Mluvčí Talibanu agentuře AP řekl, že Hakkání zemřel v pondělí na území Afghánistánu.

Síť Hakkání vznikla proti sovětské okupaci. Vyzbrojila se pomocí USA, teď bojuje proti NATO

Džalaluddín Hakkání svou síť založil podle BBC v 80. letech minulého století, kdy vedl guerillovou skupinu proti sovětské okupaci Afghánistánu. V této době se mocný afghánský klan Hakkání vyzbrojil s vydatnou podporou americké CIA a pákistánské špionáže.

Bývalý americký prezident Ronald Reagan v minulosti Džalaluddína Hakkáního chválil jako neohroženého bojovníka za svobodu. Zesnulý americký demokratický poslanec Charlie Wilson kdysi dokonce Hakkáního označil za „ztělesněné dobro“.

Sám Džalaluddín Hakkkání se připojil k vládě Talibanu v roce 1996, kdy ovládla Afghánistán. V té době se stal ministrem pro kmenové záležitosti. Kromě spolupráce s Talibanem podle BBC navázal úzké vztahy s al-Káidou.

Síť Hakkání byla jednou z několika militantních skupin, které operovaly v kmenových oblastech podél hranice mezi Afghánistánem a Pákistánem během americké vojenské kampaně v Afghánistánu, která vytlačila Taliban v roce 2001. Pravděpodobně ve stejném roce se Džalaluddín vzdal vedení organizace ve prospěch svého syna Siradžuddína.

Síť Hakkání byla v roce 2012 zapsána na seznam teroristických organizací. Údajně působí z Pákistánu. Pravděpodobně je zodpovědná za některé masové bombové útoky v Afghánistánu, včetně sebevražedného výbuchu nákladních automobilů v Kábulu v roce 2017, kdy bylo zabito více než 150 lidí

Smrt příkladného válečníka je symbolická a emocionální ztráta

Taliban nazval Džalaluddína Hakkáního „příkladným válečníkem“ a zařadil ho mezi význačné osobnosti džihádu. Steve Coll, autor knihy Ghost Wars, tvrdí, že Džalaluddín Hakkání představil sebevražedné bomby v oblasti afghánsko-pákistánské hranice.

Zpravodaj BBC v Kábulu Mahfouze Zubaide píše, že Džalalaluddín Hakkání  v době své smrti pravděpodobně nezastával žádnou větší funkci, měl už jen poradní roli. „Z operačního hlediska nebude mít jeho smrt na skupinu žádný dopad,“ řekl mluvčí afghánského ministerstva obrany Mohammad Radmaníš.

Podle některých zpráv byl Džalaluddín Hakkání posledních deset let ochrnutý. Jeho smrt ovšem bude podle Zubaida pro síť Hakkání znamenat obrovskou emocionální ztrátu.

Síť Hakkání v současné době zůstává mezi nejmocnějšími a obávanými militantními skupinami v Afghánistánu.