Krok, který nemá v historii USA obdoby. Trump připravil exšéfa CIA Brennana o bezpečnostní prověrku

Trump připravil exšéfa CIA Brennana o bezpečnostní prověrku (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump odebral bezpečnostní prověrku bývalému šéfovi CIA Johnu Brennanovi. Oznámila to mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Jako důvod uvedla, že  Brennan využíval svého přístupu k utajovaným informacím, aby „rozděloval a zaséval chaos“ v Trumpově administrativě. Exšéf CIA patří k hlasitým kritikům současného šéfa Bílého domu.

„Pan Brennan v poslední době zneužil svého postavení bývalého vysokého
amerického úředníka s přístupem k vysoce citlivým informacím a učinil na internetu a v televizi několik nepodložených a urážlivých obvinění a divokých výpadů vůči této administrativě,“ sdělila Sandersová.

Brennan, který v současné době působí jako bezpečnostní analytik televize NBC, mimo jiné po nedávném rusko-americkém summitu v Helsinkách obvinil Trumpa z velezrady. Trump se před novináři podle některých nedokázal prezidentovi Vladimiru Putinovi postavit, pokud jde o ruskou roli v amerických volbách.

K odebrání prověrky Brennanovi vyzval minulý měsíc i republikánský senátor Rand Paul, jenž ho obvinil, že „vydělává miliony dolarů vyzrazováním tajností mainstreamovým médiím k útokům na Donalda Trumpa“.

Trumpovo rozhodnutí je bezprecedentní. Případ, kdy by prezident někomu odebral bezpečnostní prověrku, americké dějiny podle médií neznají. Mnozí upozorňují, že Trump v minulosti neodebral bezpečnostní prověrku ani svým bývalým poradcům, kteří byli usvědčeni ze lži.

Dnešní reakce míří k tomu, že budeme trestat prezidentovy kritiky zbavením jejich bezpečnostní prověrky. To není něco, co se děje v demokracii. Je to přesně to, co se děje v zemích s autoritářskými režimy.
Adam Shniff
americký demokratický zákonodárce

Brennan vedl CIA za předchozího prezidenta – demokrata Baracka Obamy. Na adresu současné hlavy státu dosud nešetřil kritikou. „Je ohromující, jak často nedokážete splnit minimální standardy slušnosti, zdvořilosti a poctivosti. Zdá se, že nikdy nepochopíte, co to znamená být prezidentem, ani co to znamená být dobrý, slušný a upřímný člověk. Tak deprimující, tak nebezpečné pro náš národ,“ tweetoval v úterý Brennan. 

V reakci na Trumpův krok Brennan upozornil, že prezidentovo rozhodnutí je politicky motivované a že jde o širší snahu o omezení svobody projevu a potrestání kritiků, což by mělo znepokojovat všechny Američany. On sám se prý umlčet nenechá.

O prověrky mohou přijít i další, hrozí Trump

Podle Bílého domu zvažuje Trump odebrání prověrek i u několika dalších bývalých činitelů. Mohlo by se to týkat třeba bývalého ředitele Národní bezpečnostní agentury Michaela Haydena, bývalého ředitele amerických tajných služeb Jamese Clappera, bývalé poradkyně Bílého domu pro národní bezpečnost Susan Riceové nebo bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho, jehož Trump vyhodil minulý rok.

Prezident tímto krokem pohrozil už minulý měsíc. Tehdy jeho mluvčí uvedla, že zmíněné osoby „vznášely vůči prezidentovi neopodstatněná obvinění“ a že „politizovaly a v některých případech i zpeněžily“ skutečnosti vyplývající z jejich služebního postavení a z bezpečnostní prověrky.

„Je to další pokus umlčet kritiky a zmařit vyšetřování Muellerovy komise,“ komentoval kroky Bílého domu místopředseda senátní komise pro tajné služby Mark Warner. 

Tým zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera vyšetřuje případné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016. Je ale pod palbou kritiky, která označuje jeho aktivity za protiústavní.