„Počkejte tady, jdu si pro zbraň.“ Slovensko znepokojuje centrála Nočních vlků u Trnavy

Horizont: Noční vlci se usídlili u Trnavy. Kiska je tam nechce (zdroj: ČT24)

V Dolné Krupé u Trnavy se usídlili Noční vlci – v místě rozbili své evropské ústředí. Ruský gang blízký Vladimiru Putinovi, který mimo jiné hlásá, že Krym vždy byl ruský a masový vrah Josif Stalin byl hrdina, znepokojuje prezidenta Andreje Kisku. Vyzval vládu, aby proti spolku neprodleně zasáhla.

Na základně ruského motorkářského gangu v Dolné Krupé u Trnavy jsou k vidění starší vojenská vozidla, spatřit lze dokonce i vyřazené tanky. Slovenské úřady ale znepokojují nejen údajně nefunkční zbraně.

Sídlo Nočních vlků v Dolné Krúpě u Trnavy
Zdroj: ČT24

„Myslíme si, že jejich vliv je nebezpečný. Svým působením a názory se snaží přepsat historii. Říkají, že Krym je a vždy byl ruský, že Stalin byl vlastně hrdina anebo že NATO je kriminální organizace,“ uvedl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Peter Susko.

Objekt v Dolné Krupé slouží jako evropské ústředí organizace, která se nachází na unijním sankčním seznamu za napomáhání proruským separatistům na východě Ukrajiny. „Aby bylo jasno, nejsou to žádní neškodní milovníci motorek. Noční vlci jsou nástrojem režimu, který zabral území sousední země,“ hřímal slovenský prezident Kiska.

„Počkejte tady, jdu si pro zbraň“

Pozemek vlastní Jozef Hambálek, šéf nacionalistické skupiny nově vystupující pod názvem občanského sdružení NV Europa. „Počkejte tady, jdu si pro svou zbraň,“ vyhrožoval novinářům, když s ním chtěli pořídit rozhovor.

Na Slovensku přitom chybí legislativa, která by umožnila proti spolku zakročit. Andrej Kiska proto vyzval vládu, aby bezpečnostním složkám v podobných případech rozvázala ruce. „Čekat na to, až spolek sloužící cizímu státu poruší na území Slovenské republiky zákon, je ubohá bezpečnostní strategie,“ soudí prezident.

Centrálu Nočních vlků už prošetřuje policie i prokuratura.