Trump se dopouští korupce, tvrdí prokurátoři. Těží prý ze zahraničních návštěv ve svém hotelu

Události: Trump navštěvuje svůj hotel v zahraničí. Podle prokurátorů je to korupce (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump čelí obvinění z korupce. Podle prokurátorů států Maryland a Washington, D. C. vydělává na pronajímání prostor hotelu Trump Tower zahraničním vládním a podnikatelským delegacím. Federální soudce kauzu postoupil k vyšetřování, Bílý dům obvinění odmítá.

Ministerstvo spravedlnosti Spojených států se až doposud snažilo případ zastavit. Federální soudce Peter J. Messitte ale ve středu rozhodl o jeho pokračování; státní zástupci tak mohou začít sbírat důkazy.

Trump měl údajně porušit článek ústavy znemožňující prezidentovi pobírat v úřadě úplatky a zneužívat funkci ke sledování vlastních ekonomických zájmů. Konkrétně mu posloužilo vlastnictví hotelu Trump Tower v centru Washingtonu k ubytovávání zahraničních podnikatelů a vládních delegací za účelem dojednání obchodních dohod.

Soudce označil takové chování za pobírání úplatků v kontextu moderní doby. „V zákoně jsou zahrnuty výdělky ze soukromých transakcí, a to i za běžnou tržní cenu.“ Ty se za loňský rok se vyšplhaly až k 150 tisícům dolarů, jejichž původ zveřejnila společnost The Trump Organization.

Zákaz finančních výhod od států, králů i princů

Bílý dům se hájí tím, že podnikatelská činnost prezidenta se na článek nevztahuje. Odkazuje přitom na rozostřenou a doposud nevyužívanou definici korupce v ústavě. Formulace platná od roku 1789 doslova zakazuje pobírání finančních výhod od jakéhokoliv „krále, prince nebo cizího státu“.

Většina bývalých amerických prezidentů se v minulosti od světa byznysu distancovala po dobu zastávání úřadu, článek proto nebyl v praxi používán. Donald Trump si ale impérium, zahrnující síť hotelů a golfových klubů po celém světě, ponechal ve svém vlastnictví. Dlouhodobě navíc odmítá zveřejnit svá majetková přiznání, což je ve srovnání s jeho předchůdci bezprecedentní.

Donald Trump na golfu ve Skotsku
Zdroj: AP/Peter Morrison/ČTK

Trump zažívá těžký týden. Problémům čelí i ve Skotsku

Případ washingtonského hotelu není jediným skandálem, kterému americký prezident v současnosti čelí; další se odehrává na druhé straně Atlantiku. Skotská vláda minulý týden potvrdila, že golfové hřiště vybudované Trumpovou společností dvě stě kilometrů severně od Edinburghu částečně zničilo více než čtyři tisíce let staré písečné duny. Výstavba golfového areálu u města Aberdeen nenávratně poškodila asi 68 hektarů geomorfologicky unikátní oblasti.

Při schvalování zakázky přitom Trump slíbil, že budou práce probíhat s ohledem na okolní přírodní dědictví. Svůj závazek ale podle Skotska nedodržel. Vládní představitelé nyní zvažují další postup.

The Trump Organization až doposud plánovala rozšíření projektu o další golfové hřiště, velkokapacitní hotel a luxusní domy za více než 150 milionů liber. Trump prozatím nařčení ze zničení skotské přírodní památky ponechává bez odezvy, informoval časopis Time.