Chlapci z thajské jeskyně opustí nemocnici příští týden

Dvanáct chlapců zachráněných ze zaplavené jeskyně na severu Thajska bude propuštěno z nemocnice příští týden. Sdělilo to thajské ministerstvo zdravotnictví. Mladí fotbalisté i jejich trenér se podle něj zotavují fyzicky i psychicky a budou moci odejít z nemocnice ve čtvrtek 19. července.

„Musíme připravit jak chlapce, tak i jejich rodiny na pozornost, která je zahrne po odchodu z nemocnice,“ citovala agentura Reuters z prohlášení. Sportovci ve věku mezi 11 a 16 roky s 25letým trenérem zůstali v jeskyni uvězněni 23. června. V podzemí je uzavřela stoupající voda, kvůli které ustupovali stále hlouběji do jeskyně.

Záchranáři fotbalisty nakonec objevili 2. července na vyvýšené plošině čtyři kilometry od ústí jeskyně. Od té doby je zásobovali potravinami a připravovali evakuaci. Tým potápěčů dostal uvězněné chlapce a trenéra z jeskyně ve třech skupinách, poslední pětici v úterý 10. července.

Někteří z členů zachraňovaného fotbalového týmu „divočáků“ pravděpodobně přesun z jeskyně na denní světlo prospali. Vyplývá to ze slov velitele Chaiyanantaa Peeranaronga, který uvedl, že někteří chlapci byli přeneseni ve spánku. Jejich stav a puls neustále kontrolovali lékaři, kteří stáli rozmístěni podél chodeb jeskyně. „Mým úkolem bylo je přenést,“ řekl velitel s tím, že „chlapci byli během přesunu připoutaní k nosítkám“.

Sanitka na místě záchranné akce
Zdroj: Reuters/Soe Zeya Tun

Použití sedativ avizoval šéf thajské junty už v úterý, kdy řekl, že chlapci dostali malou dávku uklidňujících látek. Ta jim měla pomoci utišit nervové vypětí, jak navrhl anesteziolog Australan Richard Harriss, který se v extrémních podmínkách potápí už třicet let. Lehká dávka sedativ měla také pomoci předejít panice, která mohla záchranu potápěči zkomplikovat – hlasy odborné veřejnosti opakovaně varovaly, že nezkušení chlapci, kteří mnohdy ani neumí plavat, mohou při zpanikaření až smrtelně ublížit nejen sobě, ale i svým zachráncům.

Jeskynní komplex Tham Luang
Zdroj: ChannelAsia/ČT24

Stres a zrychlené dýchání by navíc znamenaly rychlejší úbytek vzduchu z tlakových lahví. A anesteziolog také přesvědčil autority, aby nejdříve vyprostily ty nejslabší chlapce, kteří by jinak nepřežili.

Po evakuaci z jeskynního komplexu byli chlapci převezeni do nemocnice, kde podstoupili různá vyšetření a zůstávají v karanténě, než se potvrdí, zda se během pobytu v jeskyni něčím nenakazili.  

Záchranná operace v thajské jeskyni
Zdroj: Thai Navy Seal/Reuters

Thajská jeskyně, kde uvízl dvanáctičlenný fotbalový tým, se nejspíš stane muzeem. Kvůli monzunům ale není jasné, zda bude fungovat po celý rok. Podle thajských úřadů teď bude podzemní komplex minimálně půl roku zcela nepřístupný. Příběh mladých sportovců, kteří dostali přezdívku „divočáci“, se zřejmě dočká filmového zpracování, uvádí také zpravodajský server BBC