Peníze jsou, fotbalová mentalita nikoliv. Schopnosti čínských hráčů ovlivnila i politika jednoho dítěte

Čína: Velmoc i fotbalový trpaslík (zdroj: ČT24)

Čína má ambice stát se fotbalovou velmocí. Místní kluby dokonce dostaly pokyn z vedení země. I když byla země loni pátým největším investorem do hráčů na světě, na probíhajícím šampionátu v Rusku chybí. Národní tým schopný kvalifikovat se totiž zatím nedokáže sestavit.

Čína buduje stadiony světové úrovně a zaměstnává nejlepší zahraniční trenéry. Přesto její hráči patří k nejslabším. Ve světovém žebříčku se národní tým trápí v osmé desítce. Zemi, která má 1,4 miliardy obyvatel, se nedaří sestavit jedenáctku schopných.

„Fotbal se v Číně nerozvíjí a hraje ho příliš málo lidí. Důvodem je chabý management a nedostatek profesionality,“ vysvětluje komentátor Score Sports Jen Čchiang.

Kluby investovaly do zahraničních hráčů

Prezident Si Ťin-pching je velkým fotbalovým fanouškem a rozhodl, že se jeho země stane fotbalovou velmocí. Ve snaze potěšit ho, kluby investovaly ve velkém. Letos sice vláda rozhazování zakázala, přesto ještě počátkem roku kluby za hráče utratily skoro 400 milionů eur.

V čele žebříčku je brazilský záložník Oscar hrající v Šanghaji. Ještě loni hrál v Che-nanu i bývalý Sparťan Bořek Dočkal, který teď hostuje v USA. Podle něj je každý zahraniční hráč v týmu pociťovanou posilou.

Čínský prezident s německou kancléřkou mezi malými fotbalisty
Zdroj: Michael Sohn/Reuters

Čínským fotbalistům chybí mentalita týmového hráče

Úřady vyzývají týmy, aby využívaly fondy k výchově domácích talentů. Podle odborníků je problém v tom, že hráči narození za politiky jednoho dítěte postrádají schopnost na hřišti spolupracovat. „Náš tým je pořád vzdálený evropské kvalitě, dokonce i ve srovnání s průměrnými týmy. Zahraniční trenéři vidí problém v nedostatku kreativity, hráči nechápou význam kliček a podobně,“ přiznává komentátor Beijing TV Ču Jü-ming.

Naopak fanouškovská základna je v Číně veliká. Fotbal je zde nejoblíbenějším sportem. Číňané prožívají i šampionáty, kterých se nemohou účastnit. Země proto usiluje o pořádání mistrovství světa.

„Většina fanoušků není s výkonem spokojená. Přesto věřím, že čínský fotbal má potenciál, protože se mu věnuje hodně pozornosti. Možná se kvalifikujeme za deset, dvacet let,“ doufá fanoušek Wang Lej. „Daleko zaostáváme za evropským a jihoamerickým fotbalem. Sledování našich zápasů je pro mě zklamání,“ nebere si servítky další z příznivců fotbalu Ta-chaj.

Chabou kvalitu jsou Číňané schopní s humorem přiznat. Jak hráče vidí, vyjadřují piktogramy, které se šíří na sociálních sítích. Zatímco Messi je hračička a Ronaldo má tah na branku, čínský hráč selhává.