Řecko zasáhly bleskové povodně. Voda zaplavila oblíbené turistické oblasti i rizikové město u Atén

Silné letní bouřky způsobily v posledních dnech bleskové záplavy v Řecku. Lidé museli být evakuováni z domů i automobilů, uzavřeny musely být některé silnice. Velká voda zasáhla turisty oblíbenou oblast Chalkidiki na severu země i oblast poblíž Atén, kde loni v zimě v důsledku bleskových povodní zemřelo 24 lidí.

V oblasti měst Mandra a Nea Peramos jihozápadně od Atén, které se stále vzpamatovávají z loňských povodní, přijaly úřady na 160 tísňových hovorů, informoval ve středu řecký úřad pro civilní obranu. Patnáct lidí muselo být evakuováno poté, co uvázli v zaplavených domech a automobilech.

S následky povodní pomáhá místním obyvatelům skoro stovka hasičů se čtyřiceti vozidly. Úřady nasadily do záchranné akce také loď.

Bleskové povodně hlásí i poloostrov Chalkidiki na severu země, který patří mezi oblíbené cíle turistů. Problémy byly rovněž u města Larissa ve středním Řecku. V oblasti Kanalie se vylily potoky z břehů a zaplavily asi třicet domů. Místní silnice byly neprůjezdné.

Voda zaplavila také ulice na řeckém ostrově Kalymnos, který leží v Egejském moři východně od Kréty.

Bleskové povodně v Mandře zničily loni v listopadu zhruba dva tisíce domů a podniků. Experti tehdy mluvili o katastrofě, která se kvůli špatně koncipovaným rozvojovým plánům dala čekat.

Následky povodní zhoršila desetiletí chaotického urbanismu. V roce 2016 byla schválena vylepšení kanalizačního systému, práce ale ještě nezačaly, upozornil web Greek Reporter.