Sebevražedný sarkofág vyvolal na pohřebním veletrhu v Amsterdamu poprask. Dá se vyrobit 3D tiskárnou

Kontroverzní sebevražedný přístroj, který člověku umožní zabít se stisknutím tlačítka, byl pomocí virtuální reality představen na pohřebním veletrhu v Amsterdamu. Píše o tom server listu The Guardian. Zařízení nazvané Sarco, jehož název je zkratkou pro sarkofág, vynalezl australský zastánce eutanazie Philip Nitschke a nizozemský designér Alexander Bannink.

Součástí přístroje je oddělitelná rakev a bombička dusíku. Osoba, která chce zemřít, stiskne knoflík a prostor se naplní dusíkem. „Zpočátku bude člověk malátný, ale pak rychle ztratí vědomí a zemře,“ řekl Nitschke.

První plně funkční přístroj chce Nitschke vyrobit do konce roku. Poté by měl být k dispozici coby open-source dokument plánek zařízení, který si každý, kdo si bude chtít Sarco vyrobit, stáhne do počítače a přístroj pak vyrobí na 3D tiskárně. 

Přístroj tak řeší nezákonnost asistence druhé osoby při sebevraždě. Podle Nitschkeho je lepší stisknout knoflík než skočit pod vlak. „Věřím, že vybrat si, kdy zemřeme, je základním lidským právem, není to jen výsada těžce nemocných,“ řekl vynálezce.

Přístroj Sarco přilákal hodně návštěvníků veletrhu, kteří si ho mohli s brýlemi na virtuální realitu vyzkoušet. Mohli se tak do přístroje posadit a zažít situaci těsně předtím, než se člověk rozhodne zmáčknout knoflík.

„Byl to opravdu zážitek a zvláštní pocit. Ale velmi hezký a klidný. Člověk při tom pozoruje měsíc a moře. Je to velmi klidné,“ uvedl jeden z těch, kdo si zařízení ve virtuální realitě vyzkoušeli.

Ne všechny návštěvníky veletrhu ale přístroj zaujal. „Myslím, že je to hloupé. Je to pitomé. Nechápu to. Ten přístroj mě nezajímá. Opravdu ne,“ reagoval jiný z návštěvníků.