Otrava Skripala je podle Ruska bizarní provokace. Chce zasedání Rady bezpečnosti OSN

Horizont ČT24: Otrava Skripala je podle Ruska provokace (zdroj: ČT24)

Podle šéfa ruské zahraniční rozvědky Sergeje Naryškina byla otrava bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala provokací amerických a britských tajných služeb. Chování Washingtonu vůči Moskvě podle něj znamená, že je možné začít hovořit o návratu období studené války. Otravou Skripala se na žádost Moskvy zabývá i Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Ruský návrh na společné vyšetření případu OPCW zamítla. Kromě toho chce Rusko na čtvrtek svolat zasedání Rady bezpečnosti OSN.

„Dokonce i v kauze Skripala, což je bizarní provokace neuměle vymyšlená americkými a britskými bezpečnostními službami, některé evropské vlády nenásledují slepě Londýn a Washington, ale místo toho chtějí důkladné objasnění toho, co se stalo,“ prohlásil ředitel Služby vnější rozvědky Naryškin.

„Washington se upnul na boj proti neexistující takzvané ruské hrozbě. To dosáhlo takových rozměrů a nabylo takových absurdních rysů, že je možné hovořit o návratu temných dob studené války,“ dodal podle agentury Reuters Naryškin na bezpečnostní konferenci v Moskvě.

Rusko od středy odpoledne požaduje, aby se ve čtvrtek sešla Rada bezpečnosti OSN k projednání kauzy otravy Sergeje Skripala. „Na žádost naší vlády vyzýváme ke svolání veřejného zasedání Rady bezpečnosti ohledně dopisu britské premiérky Theresy Mayové, a to na zítřek (čtvrtek) 15:00 místního času (21:00 SELČ),“ uvedl ruský diplomat Vasilij Něbenzja. Mayová v dopise obvinila Rusko z odpovědnosti za otravu Skripala a jeho dcery Julije 4. března v jihoanglickém Salisbury.

Nová karibská krize?

Šéf ruských špionů podle agentury Interfax obvinil Západ, že je připraven znovu postavit železnou oponu. Podle něj je třeba zabránit tomu, aby se situace vyvinula v novou „karibskou krizi“.

Poukázal tak na situaci z roku 1962, kdy se svět ocitl na pokraji jaderného konfliktu. Sovětský svaz tehdy odpověděl na umístění amerických raket v Turecku rozmístěním svých raket středního doletu na Kubě.

Skripal byl se svou dcerou napaden 4. března v jihoanglickém městě Salisbury. Britští experti tvrdí, že útok byl spáchán nervově paralytickou látkou novičok vyvinutou Ruskem, respektive Sovětským svazem. Britská vláda je přesvědčená, že za akci je s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko, což ale Kreml důrazně odmítá.

OPCW odmítlo zapojit Rusko do vyšetřování. Perverzní návrh, tvrdí Britové

Na žádost Ruska se otravou Sergeje Skripala zabývá Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Ruský prezident Vladimir Putin dal v úterý najevo očekávání, že OPCW se bude záležitostí zabývat co nejpodrobněji. Chtěl dosáhnout toho, aby se na vyšetřování mohlo podílet Rusko, což by mohlo udělat za případem definitivní tečku. 

Britský ministr zahraničí Boris Johnson však mimořádnou schůzi výkonné rady OPCW v Haagu označil za pouhý taktický tah Moskvy. „Tato ruská iniciativa představuje novou taktiku odvádění pozornosti, jejímž účelem je podrýt práci OPCW (při vyšetřování),“ prohlásil šéf britské diplomacie.

Britští zástupci na jednání OPWC navíc označili ruský návrh společného vyšetřování případu za perverzní. OPCW nakonec neschválila, podle gentury Reuters podpořilo jen pět zemí - Alžírsko, Ázerbájdžán, Čína, Írán a Súdán. Proti jich bylo patnáct a zbylých sedmnáct se hlasování zdrželo. Česko v současnosti ve výkonné radě OPCW zastoupeno není.

obrázek
Zdroj: ČT24

Desítky diplomatů musely opustit své posty

Aféra vedla k rozsáhlému diplomatickému konfliktu mezi Ruskem a západními zeměmi včetně Česka. Obě strany si vzájemně vypověděly desítky diplomatů.

Motivem rozhodnutí české vlády označit za nežádoucí osoby tři ruské diplomaty bylo mimo jiné i to, že Moskva naznačila možnost, že látka použitá v Salisbury mohla pocházet kromě několika dalších zemí i z Česka.

Ruský velvyslanec v Praze Alexander Zmejevský ve středu zdůraznil, že Moskva v kauze Skripal Českou republiku nikdy neobviňovala. Pouze konstatovala, že ČR je schopna pracovat na výzkumu otravných látek.

Kreml chce z Londýna omluvu

Poté, co britská laboratoř v anglickém Porton Downu na základě analýzy látky použité proti Skripalovi v úterý připustila, že není s to prokázat, že novičok byl vyroben v Rusku, vyzval Kreml Británii k omluvě. „Jejich teorie se v žádném případě nepotvrdila, protože je nemožné ji potvrdit,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Britský ministr zahraničí Johnson a premiérka Theresa Mayová by se podle něj měli „podívat do očí“ svým kolegům v Evropské unii a Rusku se omluvit.