První sloučená rodina kurdských uprchlíků v Česku. Dvě děti vypátraly úřady v Německu

Českým úřadům se podařilo sloučit rodinu iráckých uprchlíků (zdroj: ČT24)

Cizinecké policii a sociálním pracovníkům se vůbec poprvé a za dramatických okolností podařilo sloučit rodinu uprchlíků z iráckého Kurdistánu. Cestou do Evropy skončila rozdělená ve dvou zemích. Dva nezletilé chlapce dovezl převaděčský gang v lednu do Německa, rodiče a starší sestra byli zadrženi v Česku.

Čeští policisté zadrželi začátkem března tři převaděče, kteří v dodávce převáželi z Turecka do Německa dvaadvacet uprchlíků z Iráku a Sýrie. Všichni skončili v zařízeních pro cizince.

Byli mezi nimi i rodiče (iráčtí Kurdové) s šestnáctiletou dcerou. Matka neustále naléhala, že musí do Německa. Jiný převaděčský gang tam totiž už dříve dovezl její dva chlapce ve věku tři a dvanáct let. „Doufali, že se dostanou později právě k dětem do Německa. Byla to jejich motivace,“ vysvětlila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Matka měla telefonní číslo na muže, u kterého se děti ve Spolkové republice měly nacházet; kde přesně ale jsou, nevěděla. Situaci jí proto pomohl řešit sociální pracovník, ke kterému žena získala důvěru. „Dali jsme dohromady, že by to mohl být Münster v Německu, což se pak potvrdilo,“ doplnil Pavel Kameník ze Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra.

Komplikace tím ale nekončily. „Majitel domu jim sdělil, že pokud nedostane určitý obnos, pustí děti na ulici a nebude se o ně starat,“ dodává Kameník. To se nakonec také stalo. Chlapce náhodou objevili policisté na nádraží v Münsteru a pak je převezli do dětského domova. V té době už ale po dětech pátrala česká policie a také další úřady. Matka se se syny nakonec shledala na česko-saském hraničním přechodu v Petrovicích. 

Do Německa rodina nemůže

Iráčtí Kurdové odešli z domova před rokem a půl a chlapci byli téměř dva měsíce sami v cizím prostředí. Za cestu pětičlenná rodina zaplatila šest tisíc eur, do vytouženého Německa ale nemohou. Oba chlapce i matku policie převezla do střediska Bělé po Bezdězem, kde je už víc než tři týdny jejich otec a straší sestra.

Zde teď nyní budou společně bydlet v jedné bytové jednotce. „Jsou to dva pokoje se společným zázemím. Naše ubytovací kapacita umožňuje to, aby rodiny trávily čas společně,“ uvedla vedoucí centra Hana Šanjdrová. Další osud rodiny je podle cizinecké policie v jejich rukou. „Mají možnost požádat o mezinárodní ochranu v České republice, nebo se vrátí do své země,“ říká mluvčí Rendlová. 

V Bělé pod Bezdězem se v současnosti nachází padesát uprchlíků. Jde i o ty, které policie objevila na začátku března. Úřady řeší jejich návrat do Rumunska, kde požádali o azyl. Celkem pět převaděčů je ve vazbě.

Proces žádání o azyl
Zdroj: ČT24