EU chce s Brity těsné partnerství. Summit schválil vodítka pro jednání o budoucích vztazích

Lídři 27 zemí EU schválili „vodítka“ pro jednání o budoucnosti vztahů mezi EU a Británií po brexitu. Návrh dokumentu na sedmi stránkách kromě jiného zdůrazňuje, že Unie si s Británií přeje co nejtěsnější partnerství v oblasti obchodu, boje s terorismem a mezinárodním zločinem, ale i bezpečnosti, obrany a zahraniční politiky. Na Twitteru to potvrdil během summitu v Bruselu předseda Evropské rady Donald Tusk.

Představy obou stran o budoucím uspořádání jsou zatím poměrně obecné, byť Londýn i Brusel dávají najevo zájem na udržení těsných vztahů a na pokračování spolupráce v řadě oblastí.

Britská premiérka Theresa Mayová zopakovala přání Londýna, aby bylo domluveno „silné budoucí hospodářské a bezpečnostní partnerství“.

Text ale také upozorňuje, že britské rozhodnutí odejít z celní unie a jednotného trhu nevyhnutelně znamená komplikace pro vzájemný obchod. Rozdílná pravidla a potřeba jejich vymáhání budou mít negativní ekonomické důsledky, především v Británii, shodli se v pátek premiéři a prezidenti.

Žádné vyzobávání třešniček, upozorňuje EU Brity

„Stát, který není členem Unie a nemá stejné závazky jako člen, nemůže mít shodná práva a těšit se stejným výhodám jako člen,“ stojí v dokumentu.

Unie v něm opakuje, že čtyři svobody spojené s jednotným trhem EU (volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu) jsou nedělitelné a není možné „vyzobávání třešniček“ účastí jen v některých částech jednotného trhu, neboť to by poškodilo jeho integritu a dobré fungování.

EU potvrdila připravenost dojednat „vyváženou, ambiciózní a rozsáhlou dohodu o volném obchodu“. Cílem 27 zemí Unie je zároveň zajistit nerušené dopravní spojení s Británií, mohla by to zajistit dohoda o letecké dopravě, doplněná domluvou například o pravidlech letecké bezpečnosti.

Smlouvu o vztazích Británie s Unií uzavře až po odchodu

Smlouvu o budoucích vzájemných vztazích, o které se nyní začne vyjednávat, bude možné uzavřít až poté, co Británie na konci března 2019 z Unie vystoupí.

Platit pak začne až po konci roku 2020, kdy podle dohody skončí následné přechodné období. Na základě v pátek přijatých zásad připraví Evropská komise konkrétní směrnice pro unijního vyjednavače Michela Barniera a jeho tým.

„Věřím, že v jednáních je teď nová dynamika. Přistupujeme k nim v duchu spolupráce a také budoucích možností,“ řekla v Bruselu Mayová, která se ovšem diskuse EU27 neúčastnila.

Nyní si podle ní obě strany musí sednout a najít funkční řešení situace na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem a také podobu budoucího bezpečnostního a hospodářského partnerství. „Je v nejlepším zájmu našem i EU, abychom domluvili oboustranně výhodnou dohodu,“ dodala.