Zemřel Zbyšek Nečas-Pemberton, radionavigátor u nočních stíhačů RAF

Ve věku sedmadevadesáti let zemřel Zbyšek Nečas-Pemberton. Oznámila to jeho rodina. Nečas-Pemberton sloužil za druhé světové války jako radarový operátor 68. noční stíhací perutě britského královského letectva RAF.

Zbyšek Nečas utekl měsíc před vypuknutím války jako student reálného gymnázia za sestřenicí do Anglie. Britové ho přiřadili jako radinavigátora k 68. peruti, jejíž součástí byla i československá letka B flight. Nečas působil na letounech Beaufighter a Mosquito, jeho posádka dosáhla několika sestřelů nepřátelských letounů.

„S mým pilotem jsme sestřelili první nacistický čtyřmotorový průzkumný letoun, který byl jako létající radar. Celkem jsme měli asi tři sestřely, dva poškozený, jeden pravděpodobný,“ uvedl u příležitosti 65. výročí letecké bitvy o Británii v roce 2006.

Tehdy také řekl, že jeho jednotka nikdy neměla problémy s výbavou. „Měli jsme velkou kliku, protože velitel letky byl synem lorda Beaverbrooka, který dostal od Churchilla za úkol postarat se o výrobu letadel, nikdy jsme jich proto neměli nedostatek,“ řekl Nečas, který spolu s dalšími čtyřmi veterány obdržel loni od prezidenta Miloše Zemana Medaili Za Hrdinství.

Britové fingovali Nečasovu smrt

Po válce se Nečas vrátil do vlasti. Nikdo z blízké rodiny už ale nebyl naživu, a tak zakrátko opět nastoupil do britského letectva. Aby jej Britové ochránili před komunistickým Československem, pro které měl jako znalec britské vojenské techniky velkou cenu, fingovali Nečasovu smrt. K tomu využili úmrtí pilota Johna Pembertona, jehož jméno český letec převzal. Nečas alias Pemberton už pak v Anglii zůstal.

Nečas-Pemberton zemřel podle rodiny doma ve čtvrtek 15. března. Pohřeb se bude konat 17. dubna v kostele St. Leonards Parish Church ve vesnici Horringer východně od Cambridge.

  • České ministerstvo obrany v současné době eviduje 482 veteránů z druhé světové války. Jejich průměrný věk se pohybuje kolem 95 let, i proto se počet žijících pamětníků bojů téměř každodenně snižuje.
  • Podle ředitele odboru pro válečné veterány ministerstva Eduarda Stehlíka je mezi nimi nyní do desíti těch, kteří byli zařazeni u RAF. Patří k nim Emil Boček, který se vydával na operační mise jako pilot stíhacího letadla, a Jiří Pavel Kafka a Pavel Vranský, kteří působili jako střelci a radisti bombardovacích letounů.