Sociolog Gabal: Slováci se rozhodli dosáhnout změny, hraje se o nadřazení právního státu politice

Gabal: Vražda Kuciaka byl bod zlomu, Slováci se rozhodli dosáhnout změny (zdroj: ČT24)

Politická krize na Slovensku, která začala po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, se bude prohlubovat, míní si sociolog a bývalý poslanec Ivan Gabal, který byl hostem Interview ČT24. Protestující Slováci podle něj bojují za změnu – hlavně za to, aby byl právní stát nadřazen politice. Jejich lídrem je prezident Andrej Kiska, který se tak dostal z izolace, říká Gabal, jehož otec pochází ze Slovenska.

Zavražděný novinář psal před svou smrtí článek, v němž upozorňoval na propojení italské mafie a slovenské politiky – včetně lidí blízkých premiéru Robertu Ficovi (Smer-SD).

„Podle mého názoru vstoupilo Slovensko do nejvážnější vnitropolitické krize od pádu Mečiara. Ta krize je vyvolána velmi brutální popravou mladého páru a snahou zastrašit svobodu projevu, demokracii,“ prohlásil Gabal. Veřejný tlak je podle něj teprve na vzestupu a krize se bude prohlubovat, protože řešení je ještě v nedohlednu.

Demise kritizovaného šéfa vnitra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) nebude stačit, míní Gabal. „Teď už jsou koaliční partneři nastartováni velmi vážné debatě spíše o rekonstrukci (vlády) nebo hledání nového politického řešení. (Kaliňák) použil slovo stabilita, ne spravedlnost a právní stát. Myslím si, že ústupová bitva bude ještě pokračovat a krize se bude prohlubovat,“ konstatoval sociolog.

Slováci se už rozhodli dosáhnout změny, míní Gabal. „Ztráta důvěryhodnosti stávajícího kabinetu je rozsáhlá a myslím si, že pokles legitimity vlády bude velmi rychlý,“ podotkl sociolog s tím, že lidé odmítají korupci, klientelismus a další potíže dlouhodobě spojené se slovenskou politikou.

Ta bitva je o tom, jestli si veřejnost vynutí podřízenost politiky, exekutivy právu a emancipaci celého justičně-policejního systému od politiky. Je to zlomový bod. Lidé mají pocit, že mají nejen morální, ale i právní důvod, aby si vynutili změnu.
Ivan Gabal

Důležitou roli může sehrát prezident Andrej Kiska, který podle Gabala dlouhodobě systematicky hájí lidská práva, občanskou společnost i právní stát. „Slováci mají někoho, kdo to politicky artikuluje a kdo je toho lídrem. To je obrovská přidaná hodnota, kterou Slovensko v této chvíli má, aby prošlo krizí směrem k nějakému zlepšení,“ upozornil Gabal.

Kiska byl podle něj dosud v izolaci. „Výrazně ale ovlivnil třeba tlak proti neofašistickému hnutí a župana Kotleby. Hodně řešil kvalitu a kulturu občanského a politického života, ale byl v tom dost v izolaci,“ řekl v Interview Gabal.

Slovenský prezident už dříve prohlásil, že vidí dvě možnosti řešení krize: buď zásadní změny ve vládě, která by nerozdělovala společnost, nebo předčasné volby. Fico ale dosud větší změny odmítal. Kisku mimo jiné obvinil ze spiknutí s maďarským miliardářem Sorosem, což prezident odmítl.

Gabal to označil za absurdní. „Teď už je situace mezi nimi velmi napjatá a těžko hledat nějakou synergii, i kdyby se koalice rekonstruovala,“ uzavírá sociolog.