Trump by mohl dorazit na otevření velvyslanectví v Jeruzalémě. S Netanjahuem mluvil i o Íránu

Horizont ČT24: Trump jednal s Netanjahuem (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump přijal v Oválné pracovně izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Oba politici se potýkají ve svých zemích s problémy, kladné body se proto snažili získat na poli mezinárodním. Trump nevyloučil, že se osobně zúčastní otevření velvyslanectví USA v Jeruzalémě. Politici ale jednali i o Íránu, který Izrael vnímá jako zásadní hrozbu, ohrožující jeho samotnou existenci.

Setkání v Bílém domě může být pro šéfy vlád stresující. Benjamin Netanjahu si ale starosti dělat nemusel. Dopředu bylo jasné, že jede na přátelskou návštěvu. Trump po letech lavírování svých předchůdců udělal zásadní krok: Uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele.

„Mnoho prezidentů mluvilo o tom, zda to udělat. Slibovali to v kampaních. Nikdy ale nebyli schopni učinit, co bylo potřeba. Já jsem toho schopen byl,“ prohlásil Trump. A nevyloučil, že se otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě zúčastní. K tomu by mohlo dojít v květnu, kdy bude Izrael slavit 70. výročí svého založení.

Donald Trump a Benjamin Netanjahu
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Podle amerického prezidenta se přesun a nové sídlo amerického velvyslanectví připravují velmi rychle a s rozumným rozpočtem. Velvyslanectví bude v budově současného amerického konzulátu v Jeruzalémě. Jde o provizorní řešení, USA teprve prostor pro definitivní sídlo hledají.

Netanjahu v pondělí v této souvislosti uvedl, že Izraelci mají dlouhou paměť, a Trumpovo rozhodnutí o velvyslanectví přirovnal k činu perského krále Kýra, který před 2500 lety umožnil Židům vrátit se z babylonského zajetí.

Hlavním tématem je Írán

Netanjahu se při pátém společném setkání za poslední rok snažil Trumpa přesvědčit ke změně mezinárodní dohody s Íránem. Teherán výměnou za zrušení sankcí omezuje jaderný program. Trump přesto islámskou republiku kritizuje. Zároveň ale musí uklidňovat muslimské země, které nelibě nesou jeho vstřícnost vůči Izraeli. Palestinci kvůli tomu odmítají se Spojenými státy jednat o mírovém plánu na Blízkém východě.

Netanjahu označil Írán za největší bezpečnostní problém Blízkého východu. „Írán se nevzdal svých nukleárních ambicí. Z dohody o jaderném programu vyšel posílen a bohatý. Musíme zastavit tuto zemi, která provolává smrt Izraeli a Americe. Írán je třeba zastavit,“ řekl Netanjahu s odkazem na dohodu o íránském jaderném programu dojednanou v roce 2015.

Trump hrozí, že dohodu vypoví, pokud nebude pozměněna. Netanjahu také tvrdil, že íránská hrozba sbližuje arabské státy s Izraelem. „Arabové nebyli míru s Izraelem nikdy tak blízko,“ řekl.

Netanjahu čelí v Izraeli skandálům

V příkrém rozporu s leskem Bílého domu je narůstající tlak proti izraelskému premiérovi doma. Jeho jméno se spojuje už se čtyřmi korupčními kauzami. V jádru dvou z nich je snaha vyměnit obchodní výhody za pozitivní zpravodajství od multimilionářských vlastníků soukromých médií. Nejprve v nejčtenějších novinách Jediot Achronot a pak na populárním zpravodajském webu Walla!

„Když šéfredaktor slíbí, že úplně změní chod novin výměnou za výhody ze strany premiéra, to je něco naprosto nepřijatelného!“ rozohnil se v rozhovoru s blízkovýchodním redaktorem ČT Jakubem Szántó nestor nezávislé izraelské žurnalistiky Uri Avnery.

Kauzy Benjamina Netanjahua
Zdroj: ČT24

Novinkou je taky obvinění premiérova poradce ze snahy uplatit soudkyni, aby stáhla vyšetřování Netanjahuovy manželky Sáry. Ta je podezřelá ze zneužívání veřejných peněz na chod premiérova sídla.

Z hlediska vyšetřovaných částek je nejzávažnější kauza kolem nákupů pro válečné námořnictvo. Podle obvinění v ní prorůstá korupce do samotných strategických zájmů země.

„Členové Netanjahuova nejužšího kruhu jsou podezřelí z nakupování zbraní – především ponorek – které nejsou potřeba. Jen proto, aby pro sebe získali veliký prospěch,“ řekl pro ČT ředitel katedry politologie Telavivské univerzity Jossi Shain.

Celá debata se teď vede o tom, jestli Izrael potřebuje pět nebo šest moderních diesel-elektrických ponorek z Německa. Izraelské námořnictvo má totiž nový úkol: musí ochránit plovoucí těžební plošiny ve Východním Středomoří.

Prozatím Netanjahua neopustil žádný z hlavních politických spojenců ani v jeho straně Likud, ani v pravicové koalici. Už třetí z jeho osobních důvěrníků se ale pod tlakem vyšetřování chystá plně vypovídat. Dohodu s policií uzavřel naposledy bývalý mluvčí izraelského premiéra Nir Hefec. Zatčen byl před čtrnácti dny. Podle izraelských médií nebude Hefec výměnou za to, že bude vypovídat, souzen a nebude mu hrozit vězení ani pokuta. Obvinění premiéra Netanjahua by mohlo vést k předčasným volbám.